Véget vet a Facebook az egyik legkárosabb kísérletének

Szerdán jelentette be, hogy véget vet a hat országban indított kísérletnek a Facebook, amelyben külön hírfolyamot alakított ki a sajtóhírek számára.

A Szlovákiában, Srí Lankán, Kambodzsában, Bolíviában, Guatemalában és Szerbiában indított kísérlet értelmében az összes már követett Facebook-oldalt áttették a második üzenőfalra, amivel az olvasótábor jelentős részét elvesztették az érintettek. Ennek következtében az érintett országokban jelentősen visszaesett a lapok olvasottsága, "cserébe" viszont jól jártak a kamuhírek terjesztői.

A Facebook is beismerte, hogy a változások hozzájárultak a félreinformálás megnövekedéséhez, és azt is elmondták, hogy többet tehettek volna a kiadókkal való kommunikáció területén.

Persze nem erre hivatkozva vetettek véget a kísérletnek, hanem felmérések alapján derült ki számukra, hogy a felhasználóknak nem tetszett a két különválasztott hírfolyam, sokan pedig azt nevezték meg problémának, hogy nem jutottak hozzá fontos információkhoz.

Kambodzsában különösen fájt a kísérletezgetés

Stuart White, a kambodzsai The Phnom Penh Post szerkesztője elmondta, jelentősen esett a lap olvasottsága a Facebook kísérlete miatt, ráadásul éppen akkor, amikor Hun Sen, az ország vezetője a politikai ellenfeleit, az aktivistákat és a médiát támadta, azon dolgozva, hogy a felemás demokráciát egypárti állammá változtassa.

Újságírókat tartóztattak le és lapokat zártak be, így a Facebook különösen fontossá vált mint független hírforrás. Éppen ezért White szerint fontos, hogy a Facebook felismerje a felelősségét.

Kapcsolódók

Kimaradt?