Vírusok lettek az új bankautomata-rablók

2014-ben a Kaspersky Lab szakértői felfedezték fel a Tyupkint, az ATM-vírusok egyik legelterjedtebb képviselőjét, 2015-ben pedig a Carbanak banda nyomára bukkantak, amely egyebek mellett egyes banki rendszerek feltörésével volt képes az ATM-ek kompromittálására.

Annak érdekében, hogy feltérképezzék az ATM-ekkel kapcsolatos legégetőbb biztonsági problémákat, a Kaspersky Lab behatolásteszteléssel foglalkozó specialistái egy átfogó, nemzetközi szintű kutatást végeztek. Ennek eredményeként a szakértők bebizonyították, hogy számos biztonsági hiányosság segíti az ATM-ek elleni támadásokat.

A kockázati tényezők közül az egyik legfontosabb, hogy az ATM-ekben található számítógépek gyakran régi operációs rendszereket - például a Windows XP-t - futtatnak. Ez sebezhetővé teszi a berendezéseket a vírusfertőzésekkel és az egyéb fenyegetettségekkel szemben. Ha pedig egy vírus sikeresen megfertőz egy ATM-et, akkor akár korlátlan ellenőrzést szerezhet felette, és megfigyelheti vagy manipulálhatja annak működését, az is előfordulhat, hogy a malware egész egyszerűen a támadók kezébe szórja a bankautomatában lévő pénzt.

Nem egy esetben az ATM-eket úgy gyártják és telepítik, hogy nagyobb nehézségek nélkül hozzá lehet férni a bennük lévő számítógéphez, vagy ahhoz a kábelhez, amellyel csatlakoznak az informatikai hálózathoz. Ha pedig a fizikai hozzáférés adott, akkor a csalók speciálisan programozott mikroszámítógépeket telepíthetnek az ATM-ekbe, amik aztán már távoli elérést biztosítanak számukra - írja a biztonsagportal.hu.

Kapcsolódók

Kimaradt?