Mennyit keresnek a hackerek?

A Dell SecureWorks kutatói igyekeztek utána járni, hogy mégis mennyi pénzt keresnek a csalók, és milyen összegek fordulnak meg az internetes alvilág piacán.

Kiderült, hogy ezen a piacon is egyre inkább éleződik az árverseny, amelyben a kereslet és a kínálat épp olyan befolyásoló tényező, mint amit bármely legális termék piacán megfigyelhetünk.

A feketekalapos hackerek szolgáltatás formájában is vállalnak károkozásokat. Egy Gmail, egy Hotmail vagy egy Yahoo felhasználói fiók feltöréséért átlagosan 129 dollárt kell fizetni, de egy üzleti postafiókhoz hozzáférést szerezni már 500 dolláris lehet.

Egy weboldal meghackelése és az ahhoz kapcsolódó adatbázisból történő adatlopás átlagosan 350 dollárba kerül. A szolgáltatásmegtagadások esetében az árazást alapvetően az határozza meg, hogy mennyi ideig kell megbénítani az áldozatul eső rendszert. Az óradíj ez esetben átlagosan 5 dollár környékén alakul, míg ha valaki egy hétig akar ostromoltatni egy szolgáltatást, akkor 200 dollárt kell fizetnie.

Bankkártyák: Európa drágább

Az amerikai Visa vagy MasterCard kártyákhoz tartozó lopott adatokért 7 dollárt kérnek az adattolvajok. Az európai és a brit kártyák esetében ez az ár 60 dollár környékén alakul. A banki felhasználói fiókokhoz tartozó bejelentkezési adatok esetében is nagy a szórás. Egy ezer dolláros egyenleggel rendelkező számlához történő hozzáférés 40 dollárba kerül, de az EU-s bankok esetében ez a 400 dollárt is elérheti. A nagyobb egyenlegű számlák kapcsán pedig a Dell biztonsági kutatói azt figyelték meg, hogy a csalók a számlákon rendelkezésre álló pénzkeret 6 százalékát kérik a hozzáférési adatokért cserében.

A zsaroló programok tarolnak

A távoli hozzáférést biztosító, hátsó kapuk létesítésére alkalmas trójai programok ára az elmúlt években meredeken zuhant: míg 2013-ban 50-250 dollárt is elkérhettek értük, addig az elmúlt évben 5-10 dollárra esett az áruk. Az egyik legtöbb kárt okozó exploit kit, az Angler 100-135 dollárért szerezhető be. Manapság a legtöbbet a zsaroló programokért kérik, átlagosan 80-440 dollárt – írja a biztonsagportal.hu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?