Két karakter elütése miatt nem tudtak kirabolni egy bankot

Közel egymilliárd dolláros lopás nem valósult meg, mert a kiberbűnözők egyike elütött két karaktert.

A hackerek a kudarcba fulladt akció ellenére így is nagyjából 80 millió dolláros zsákmányhoz jutottak, és ezzel így is az ilyen bűnügyek toplistájára kerültek.

A támadók bejutottak a bangladesi bank rendszerébe, és ott megszereztek több, a pénzátutaláshoz szükséges azonosítási adatot. Rövid idő alatt több tucat átutalási kérést küldtek New York-on át, melyben az utalás célpontjaként Fülöp-szigeteki, illetve Srí-lankai pénzintézeteket jelöltek meg.

Körülbelül 81 millió dollárt sikeresen átutaltak a Fülöp-szigetekre, az ötödik próbálkozáskor azonban, amikor is 20 millió dollár utalását kérték egy Srí-Lanka-i (nem létező) nonprofit szervezetnek, az ismeretlen hacker hibát vétett: a szervezet megnevezésekor a „foundation” helyett „fandation”-t gépelt be.

Mivel az átutalás a Deutsche Bank rendszerén keresztül futott, felfigyeltek az elütésre, és rákérdeztek az utalásra a bangladesi banknál, akik ezek után azonnal letiltották a tranzakciót. Ezzel nagyjából egy időben New Yorkban is felfigyeltek a nagyon rövid idő alatt érkező átutalási kérésekre, és ők is értesítették a bangladesi bankot, hogy valami gyanús, így leállították az átutalásokat.

A támadás körülbelül egy hónapja történt, de a most nyilvánosságra került információk szerint a bangladesi kormány felveti az amerikai jegybank felelősségét, mivel úgy vélik, nem állították le időben az átutalásokat, és megemlítették a per lehetőségét is – írja az itcafe.hu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?