Idén január 21. az év legnyomasztóbb napja

Blue Monday, azaz „kék hétfőként” emlegetik Amerikában és Nagy-Britanniában a januárhoz legközelebbi hétfőt, amely az év legdepressziósabb napja.  

A depresszió specialistája, Cliff Arnall brit pszichológus határozta meg az év legborúsabb napjának matematika képletét. A hat tényező a következő: az időjárás, a karácsonykor felhalmozott adósság, a karácsony csillogása utáni monotónia érzetének felerősödése, az újévi fogadalmak megszegése, kevés motiváció, mohó vágy az életvitel megváltoztatására.

 

A HVG ír arról, hogy a Blue Monday valójában kamu, tudományosan nem alátámasztott, korábban több szakértő pedig nonszensznek nevezte. A híres pszichológus 2018-ban bevallotta, valójában csak egy marketingfogásra épült az elmélete és bocsánatot kért a történtek miatt. Elárulta, azt akarta, hogy az emberek ne a legsötétetebb időszakként éljék meg a januárt, inkább a tervezés és az újrakezdés hónapja legyen, csak a másik elmélet jobban eladható volt.

Így vagy úgy, ha január 21-én rossz napunk van, kedvtelenek vagyunk, megtehetjük, hogy valahogy átvészeljük a napot és este mielőbb elalszunk, várva a keddet. Azonban nem muszáj így töltsük a hétfőt, tehetünk ellene. Menjünk sétálni, játszunk a hóban, süssünk valami finom édességet, igyunk egy forró italt, nézzünk meg egy kellemes vígjátékot, olvassunk egy inspiráló könyvet, szervezzünk társasjátékestet, öleljük meg egy családtagunkat, hívjunk fel valakit. Ha tényleg rossz kedvünk van, gondoljuk végig mi okozza ezt, mi nyomaszt minket és próbáljuk kitalálni, hogyan tudnánk megoldani a problémát, változtatni ezen. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?