Idén január 19. az év legdepressziósabb napja

Idén január 19-re esik a Blue Monday, vagyis a „kék hétfő”: Amerikában és Nagy-Britanniában csak így emlegetik az év január 20-hoz legközelebb eső hétfőjét, amikor a nyomottság és a depresszió már-már kézzel fogható.

Mint korábban is írtuk, Cliff Arnall brit pszichológus – aki a depresszió specialistája – hat változós matematikai képlettel határozta meg, hogy milyen időpontra esik az év legborúsabb hangulatú napja. A hat tényező a következő: az időjárás, a karácsony miatti adósságteher nyűge, a karácsony csillogása utáni monotóniaérzetének felerősödése, az újévi fogadalmak megszegése, kedvetlenség mindenhez, mohó vágy az életvitel megváltoztatására.

A hétfők amúgy is népszerűtlenek: korábbi kimutatások szerint a legtöbb ember vasárnap éjjel alszik a legrosszabbul a szörnyű kilátás miatt, hogy másnap megint munkába kell mennie.

Arnall hangulatjavításként azt javallja, hogy mindenki próbáljon a jó dolgokra figyelni. „Ha egyik végtagod használhatatlan, örülj annak, hogy a másik háromnak nincs baja” – mondta a pszichológus a Daily Mail című brit lapnak.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?