Voltak és vannak, akik nem akarják, hogy az RMDSZ kormányon legyen

Orbán Viktor tusványosi beszéde is szóba került abban a műsorban, amelyet a közismert romániai újságíró, Marius Tucă vezet a Gândul hírportálon, és amelynek szerda esti meghívottja Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke volt.

A beszélgetős műsorban napirendre került Orbán Viktor magyar miniszterelnök sokat vitatott tusványosi kijelentése, illetve Magyarország álláspontja az Oroszország ellen bevezetett uniós szankciócsomagokat illetően. A műsorvezető arra volt kíváncsi, mi a véleménye a Románia kormányában részvevő RMDSZ elnökének arról, hogy miközben Magyarország is megszavazta az EU Oroszország-ellenes szankciós csomagját, addig a magyar külügyminiszter Moszkvában tárgyalt arról, hogy Magyarország továbbra is vásárolhasson és kapjon gázt Oroszországtól. Kelemen Hunor kiemelte, nem érdemes összehasonlítani Magyarország és Románia helyzetét az oroszországi földgázkereskedelem tekintetében, ugyanis Magyarország sokkal nagyobb mértékben, mint ahogyan más európai államok, nagymértékben függenek az orosz gáztól.

„Az Európai Unió múltbéli hibái most ellenünk fordultak. Az EU és elsősorban Németország az olcsó orosz gázra építette fel iparát, és amikor a rendszer összeborul és nincsenek alternatív forrásaid, mit csinálj? Románia ebben az esetben sokkal jobb helyzetben van, mert működik a belső földgázkitermelés, léteznek alternatív forrásaink is, de vannak, akiknek nincsen, a szlovákoknak, a magyarországiaknak, az osztrákoknak nincsen” – mondta az RMDSZ elnöke. Hozzátette, idő kell ahhoz, amíg az alternatív forrásokat felkutatják és használni kezdik az államok.

Fotó: képernyőmentés

Románia helyzete egészen más: az orosz-ukrán háború kitörését követően az ország álláspontja azonos volt az Európai Unióéval és a NATO-éval. „Az Európai Unió és a NATO perifériáján Románia érdeke nagyon egyszerű: tartoznia kell egy szövetséghez” – jelentette ki Kelemen Hunor, aki emlékeztetett arra, hogy a 90-es években Románia eldöntötte, hová akar tartozni, és immár senki sem látja az ország jövőjét ezen a szövetségen kívül.

A schengeni csatlakozásról elhangzott, idén év végén, jövő év elején „megváltozhatnak a dolgok”. Az RMDSZ elnöke közölte, számára kiábrándító volt a csatlakozás évtizedes halogatása. „2011-ben kormányon voltunk, amikor elvégezték a felmérést Románia felkészüléséről a schengeni övezethez való csatlakozáshoz. A technikai feltételeket az ország teljesítette. A schengeni övezetbe való csatlakozás pedig technikai kritériumokat jelent. Az, hogy ezek után jönnek mások és még betesznek politikai kritériumokat, nem elfogadható” – jelentette ki. Emlékeztetett, eltelt újabb tíz év, és esedékes az újabb felmérés, hogy megvizsgálják, az ország most teljesíti-e a technikai feltételeket. Szerinte most változás következik e tekintetben, a Schengen-országokhoz tartozás pedig elsősorban a romániai gazdaság számára hozhat jelentős előrelépést. „Románia technikai szempontból felkészült, politikai szempontból pedig már nagyon rég felkészült, és nem lenne szabad elfoganunk azt, hogy ne lépjünk be a schengeni övezetbe” – jelentette ki Kelemen Hunor.

Ha egy mondatot kiragadunk a szövegkörnyezetből, bármit be lehet bizonyítani

Újságírói kérdésre válaszolva az RMDSZ elnöke megismételte korábban már közzétett álláspontját, mely szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök „nem rasszista”, még akkor sem, ha a tusnádfürdői beszédéből kiragadott egy mondat alapján ezt akarják róla bebizonyítani. Szerinte őt megítélhetik, kérdőre vonhatják abban az esetben, ha nem tartotta be a kormányprogramot, ha megsértette az ország érdekeit és a saját nyilatkozataiért, de nem vonhatják őt kérdőre amiatt, hogy másvalaki mit nyilatkozott. „Nem fogom elfogadni, hogy engem vonjanak kérdőre mások nyilatkozatai miatt, függetlenül attól, hogy kiről van szó” – jelentette ki Kelemen Hunor a Gândul műsorában. Felidézte, a kormánykoalícióban is megtárgyalták Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde körül kialakult helyzetet, ez azonban mintegy öt percet vett igénybe.

Kelemen Hunor elmagyarázta: ha a szövegkörnyezetből kiragadnak egy mondatot, akkor bárkinél szinte bármit be lehet bizonyítani. Megismételte: ha Orbán Viktornak a Tusványoson elmondott teljes beszédét nézzük, tehát kontextusba helyezzük az elhangzottakat, akkor az nem egy rasszista és nem egy fajelméletre épített vagy fajelméletről szóló beszéd volt. Az RMDSZ elnöke ismét elmondta, Orbán Viktorhoz kötődő évtizedes személyes kapcsolata révén kijelentheti, a magyar miniszterelnök nem rasszista. Ezen felül Orbán Bécsben tett látogatása alkalmával elismerte, hogy félreérthető módon fogalmazott, ezzel pedig le is zárta az ügyet.

A műsorvezető Marius Tucă felvetette, a tusványosi beszédet követően valóságos sajtóhadjárat indult az RMDSZ ellen, a szövetséget vonták kérdőre az elhangzottak miatt, sőt sokan azt követelték, hogy lépjen ki a kormányból. Kelemen Hunor elmondta, voltak és vannak olyan kezdemények, amelyek kiszorítanák az RMDSZ-t a kormányzásból, de nem a koalíciós vezetőség szintjén. „A koalíciós partnerek nagyon racionálisak, elemzéseket végeznek. A sajtó egy erős hatalom, amelyet nem lehet felelősségre vonni. A parlament felel. A kormány felel. Léteznek választások, négyévente az emberek leválthatják a politikusokat. A médiát nem lehet felelősségre vonni, éppen ezért az újságírók felelőssége különösen nagy és fontos” – szögezte le az RMDSZ elnöke.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?