Visszatért a segesvári várba a ProEtnica Interkulturális Fesztivál

Visszatért a segesvári várba, és ezzel egy lépést tett a normalitás felé a ProEtnica Interkulturális Fesztivál, a maga nemében a legfontosabb romániai rendezvény, amelyet a koronavírus világjárvány miatti egészségügyi korlátozások miatt két évre megszakítottak – nyilatkozta vasárnap este az Agerpresnek a fesztivál igazgatója, Volker Reiter.

A négynapos rendezvénysorozaton a húsz őshonos romániai nemzeti kisebbség mintegy 700 képviselője vett részt. A fesztiválon tartott panelbeszélgetések résztvevői főként azt járták körül, hogy milyen kihívásokkal szembesülnek válsághelyzetben a kisebbségek.

Volker Reiter értékelése szerint szervezési szempontból az idei volt a fesztivál egyik „legfegyelmezettebb” kiadása, példa nélküli módon sikerült betartani a programot, és ez szerinte elsősorban a lipován önkéntesek munkáját dicséri. Az igazgató megköszönte a finanszírozóknak és a médiatámogatóknak a támogatást.

Fotó: Agerpres

A fesztivál fő témájának megválasztása kapcsán az Ifjúsági Interetnikai Oktatási Központ vezetője emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években egymást követték a válság: előbb a világjárvány, majd az ukrajnai háború és az energiapiaci krízis állította kihívások elé a romániai társadalmat. „Leküzdöttük mindezeket a problémákat, és sikerült megszervezni a fesztivált. Azt mondom, hogy ez egy lépés a normalitás felé. Megmutattuk, hogy normális életet akarunk, és ez megvalósítható” – jelentette ki.

A fesztivál preambulumaként megtartott Proetnica Interkulturális Nyári Akadémia főszervezője, Koreck Mária szerint a rendezvénysorozat nem szenvedte meg a kétéves kényszerszünetet. „Mintha mi sem történt volna, a művészek pontosan ugyanúgy léptek fel, mint korábban, a hangulat néha élénkebb volt, mint például két évvel ezelőtt, mintha mindenki a ProEtnica fesztivált várta volna” – mondta az Agerpresnek a Divers Egyesület elnöke.

Koreck Mária szerint a panelbeszélgetésekre meghívott vendégek higgadtan és szakértelemmel járták körül azokat a kihívásokat, amelyekkel a kisebbségek szembesülnek válságok idején, a résztvevőknek sikerült jobban megérteniük, hogy mi történik Ukrajnában. „De a probléma sajnos nem korlátozódik Ukrajnára. A következtetés az, hogy ha érvek alapján vitatkozunk, akkor tisztázhatunk dolgokat. Nagyon fontos, hogy a fiatalok felkészüljenek az útjukba kerülhető kihívásokra. Az egyik ilyen kihívás az, hogyan lehet elérni a békés, tartós együttélést Romániában, Európában és a világban” – mondta a Divers Egyesület elnöke.

Az augusztus 25. és 28. között lezajlott, tizennyolcadik Pro Etnika Interkulturális Fesztivált az Ifjúsági Interetnikai Oktatási Központ szervezte az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalával és Maros Megye Tanácsával együttműködésben, a kulturális minisztérium anyagi támogatásával. A segesvári polgármesteri hivatal logisztikával támogatta a rendezvényt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?