Együttműködést ajánlott az AUR az RMDSZ-nek – RMDSZ: ez kizárt

Az AUR társelnökei, George Simion és Claudiu Târziu | Fotó: AgerpresA Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) azt fontolgatja, hogy együttműködést kezdeményez az RMDSZ-szel az ukrajnai magyarok és románok szabadságjogainak védelmében – nyilatkozta szerdán Claudiu Târziu szenátor, a szélsőséges párt társelnöke. Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője szerint kizárt bármiféle együttműködés az AUR-ral.

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke, Claudiu Târziu szenátor egy szerdai sajtótájékoztatón kijelentette: példaértékűnek tartja Magyarország nemzetpolitikáját, és szorgalmazza, hogy pártja lépjen szövetségre az RMDSZ-szel az ukrajnai románok és magyarok védelmében.

„Magyar barátainknak szintén van kisebbségük Ukrajnában, vannak iskoláik, gimnáziumaik, magyar nyelvű egyetemi tanszékeik, kulturális tevékenységekre elkülönített pénzük, jelentős összegek. A lehető legkomolyabban fontolgatom, válaszként az RMDSZ szenátusi frakcióvezetőjének megkeresésére, hogy szövetségre lépjünk az RMDSZ-szel az ukrajnai magyarok és románok jogainak és szabadságainak védelmében” – mondta Târziu.

Az AUR – amelynek másik társelnöke, George Simion a tavaly decemberi választások után azt mondta, hogy megszüntetné az etnikai alapon szerveződő pártokat, ekként az RMDSZ-t is – politikusa állította, hogy „komolyak a szándékai”, és a nyilatkozatát nyilvános felkérésnek szánta a párbeszédre a szövetség létrehozása érdekében.

„Véleményem szerint Magyarország kivételes politikát folytat a határokon kívüli magyarok védelmében, ez egy modellértékű program más olyan államok számára is, amelyeknek fontosak a határain kívül, kisebbségben élő nemzettársaik” – mondta az AUR társelnöke.

A szenátor arról is beszámolt, hogy nemrég látogatást tett Észak-Bukovinában, ahol többen arra panaszkodtak, hogy a román állam már nem folyósítja az ösztöndíjat a románul tanuló diákok számára. Az összeg az idei költségvetésben sem szerepel, az erre vonatkozó módosító javaslatot ugyanis leszavazták – tette hozzá Claudiu Târziu.

Mint ismert, az AUR általános meglepetést okozott azzal, hogy a tavaly decemberi választásokon a szavazatok mintegy 9,1 százalékát szerezte meg, és a parlament negyedik legerősebb pártjává vált. A Bálványos Intézet közelmúltban ismertetett elemzése szerint az AUR az úzvölgyi temetőfoglalás konfliktusát meglovagolva a magyarellenességével vált láthatóvá, de később témát váltott, és az elitellenesség, az értékkonzervativizmus és a gazdasági protekcionizmus témájára összpontosított. Az elmúlt hetekben a járványügyi korlátozások elleni tüntetések élére állt.

Turos Lóránd: nem lehet komolyan venni az AUR kisebbségvédelmét

Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője szerint soha nem merült fel a magyar érdekvédelmi szövetség részéről ilyesmi, sőt „teljesen kizárt bármilyen együttműködés az AUR-ral”.

„Nem lehet komolyan venni azt, aki a külhoni románok támogatására szólít fel, ugyanakkor itthon támadja a kisebbségeket. Ami az ukrajnai román és magyar közösségeket illeti: az RMDSZ eddig is kiállt mellettük, és a jövőben is támogatja azon törekvéseiket, hogy kisebbségi jogaikat érvényesítsék” – nyilatkozta a Maszolnak Turos Lóránd.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?