Vényköteles influenzaoltás – Az embereknek gondot okozhat a vakcinák szállítsa, tárolása

Hargita megyében a szeptember végi szép időjárás ellenére, enyhén növekszik a koronavírusos és influenzás fertőzések száma. Utóbbi társfertőzésként is jelentkezhet, ezért oda kell figyelni a rizikócsoportokba tartozó személyekre, idősekre, krónikus betegekre, akiknél akár halálos kimenetelű is lehet a megbetegedés – hívta fel a közvélemény figyelmét a megyei tiszti főorvos.

Tar Gyöngyi érdeklődésünkre elmondta, nagy változást vezetett be a kormány az influenza elleni oltások adminisztrálásában. Egy jogszabály-módosítás értelmében ezt az oltást már nem központi közbeszerzéssel vásárolják és küldik az egészségügyi igazgatóságoknak, majd onnan tovább a családorvosoknak, ahogy ez eddig történt, hanem aki igényli, annak a családorvos felírja receptre, amely alapján a patikákban kiváltható lesz. A veszélyeztetett csoportok ezután is ingyenesen kapják a vakcinát, viszont azok járnak most jól, akik eddig nem kaphatták ingyen, hiszen most ők is fél áron kérhetik vényre a patikában – vázolta a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője, aki egyúttal aggodalmának is hangot adott az új szabályozás kapcsán, ugyanis problémássá válik az oltóanyag megfelelő szállítása, tárolása.

Fotó: Agerpres

Kifejtette: mindez az egyén felelőssége lesz, akinek kérnie kell a receptet, ki kell váltania a gyógyszertárból, szállítania kell, tárolnia kell, amíg a háziorvoshoz eljut, hogy beadassa magának. Ha jó az időzítés, nincs gond, de ez nem minden esetben fog megtörténni. Ahhoz, hogy az oltóanyag – egy előre feltöltött fecskendő, dobozban – ne sérüljön, ne károsodjon, hűvös helyen kell tárolni, szállítani, nem szabad felmelegednie – jegyezte meg a tiszti főorvos. Mint mondta, a páciens szempontjából a legegyszerűbb az lenne, ha a patikákban lennének olyan helyek, ahol az injekciót be tudják adni, de Hargita megyében nincs ilyen gyógyszertár, ezért a családorvoshoz kell visszamenni az oltással, ami megint csak időzítés kérdése.

„A teher és a felelősség az egyénekre hárul, egyéni felelősség lesz” – hangsúlyozta. Hozzáfűzte: eddig a családorvos döntötte el, hogy hány adag oltóanyagot igényel, hány, a jogosult rizikócsoportba tartozó betege van, és ennek megfelelően behívta őket oltásra.

„Ez most nem így lesz. Pedig nagyon fontos az oltás időzítése, mert kell két-három hét, hogy kialakuljon az immunitás; ha nem oltatjuk be magunkat időben, értelmetlenné válik a vakcina beadatása. Valószínűleg a patikák sem rendelnek korlátlan mennyiségben oltóanyagot, felmérik az igényt, hogy ne maradjon a nyakukon, hisz ezentúl nem az egészségügyi igazgatóság semmisíti meg a saját költségén, hanem a gyógyszertár. És nem biztos, hogy ők vállalják a rizikót, hogy tél végén veszteségük legyen” – közölte Tar Gyöngyi. Hozzátette, az új szabályozás kapcsán a minisztériumi vezetőket kérdezte arról, hogy elég érett-e és felkészült-e a hazai társadalom ehhez. Mint beszámolt róla, azt a választ kapta, hogy aki be akarja oltatni magát, az felelős lesz, és az felelősségteljesen kezeli a problémát.

A koronavírussal kapcsolatban Tar Gyöngyi közölte: a Covid mostanra olyan betegséggé vált, mint az influenza, amely szezonalitást mutatva időnként esetszám-növekedést, helyi gócokat, járványokat okozhat, a szervezetünk megtanult harcolni ezzel a vírussal is, egyrészt azért, mert sokan átestek a betegségen, másrészt azért, mert sokan be vannak oltva, tehát kialakult egyfajta immunitás, és ezért most nem számítunk arra, hogy akkora járványhullám és súlyos kórházi helyzet alakuljon ki idén, mint amilyet 2020–2021-ben tapasztaltunk.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?