Vass Levente: Az enyhítések márciusi bevezetésére ma még nem lehet garanciát vállalni

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter csütörtök este egy televíziós beszélgetőműsorban azt mondta: március végére jelentős járványügyi enyhítéseket vezethetnek be, akár a kültéri maszkviselést és a zöldigazolványok ellenőrzését is eltörölhetik. A sokak számára kedvező bejelentés azonban inkább elhamarkodott volt, mintsem megalapozott, a miniszter szakmai helyett politikai nyilatkozatot tett Vass Levente orvos, egészségügyi államtitkár szerint.

Vass Levente egészségügyi államtitkár a Maszol megkeresésére kijelentette: kétszeresen is kockázatos olyan becslésekbe bocsátkozni, amely megmondhatja, hogyan zajlik le a koronavírus-járvány jelenleg tartó ötödik hulláma. „Az látszik, hogy nagyon meredeken emelkedett a járványmutató, ennek eredményeképpen várható, hogy ehhez hasonló gyorsabb csökkenést mutasson a hullám, ennek nyomán akár március folyamán a miniszter által jelzett enyhítések aktuálisak lehetnek” – fogalmazott óvatosan az államtitkár.

Vass Levente orvos, egészségügyi államtitkár | Fotó: RMDSZ/Boda L. Gergely

Ugyanakkor hozzátette, a gond azonban az, hogy a klasszikus járványügyi maximális terhelés tavasszal jelenik meg a nem is annyira hideg, de latyakos, csapadékos, esős periódusban. „Ezért nem vagyok meggyőződve arról, hogy szakmai szempontból jó ezt ilyen hamar bejelenteni. Sokkal jobb lenne, ha kivárnánk és a számok csökkenése, a járványügyi hullám aljára kerülve gondolkodnánk a feloldásokról” – jentette ki Vass Levente. Kiemelte, feloldani egy intézkedést egyik napról a másikra is lehet, hiszen ezek könnyítő intézkedések, az „ilyen típusú jóra nem kell felkészíteni a lakosságot”.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter csütörtök este a Digi24 hírtelevízióban azt mondta, hogy elérkeztünk az ötödik járványhullám tetejére.
Amennyiben a fertőzésszámok tartósan csökkenni kezdenek és március közepére, végére elérik a decemberi alacsony esetszámok szintjét, akkor jó eséllyel eltörlik a kültéri maszkviselés és a zöldigazolvány felmutatásának kötelezettségét. Ugyanakkor jelezte, az enyhítő intézkedések közül legvégül a beltéri maszkviselést szüntetik meg.
Rafila elmondta azt is, nem zárható ki, hogy a koronavírusnak új variánsai jelennek meg, de meglátása szerint ezek már nem jelentenek majd veszélyt a teljes közösségre, hanem csak bizonyos veszélyeztetett csoportokat érinthetnek.
Az egészségügyi miniszter közölte: reméli, ez a hullám az utolsó, amely gondokat okozott.

„Pontosan ezért úgy érzem, hogy az egészségügyi minisztérium az omikron variáns ragályos, de kevésbé súlyos megbetegedést okozó mivolta miatt kommunikációs kényszerhelyzetben van, szeretne minél többet és minél pozitívabban kommunikálni, de ezzel politikai célokat is megfogalmaz és politikai populizmusra törekedik, és ez az, amiért egyre gyakrabban azt látjuk, hogy az egészségügyi miniszter két-három hónapra előre fogalmaz meg bejelentéseket” – magyarázta az államtitkár.

Vass Levente leszögezte, ezt nem támogatják, azt tartják helyesnek, ha a valós számok tudatában, a napi 5–10 ezerre visszaeső napi esetszámoknak a tükrében fogalmaznának meg olyan enyhítő intézkedéseket, amelyeket utána nem kellene majd visszavonni és ismét megszorításokat bevezetni a tavasszal megjelenő esetleges járványügyi, influenzás periódusnak a közepén.

„Számomra is öröm azt hallani, hogy lesznek lazító intézkedések. Járványügyi szempontból kedvezőbb a tavaszi időszak, mint az őszi, mert az idő előrehaladtával egyre melegebb az idő és ez segíti a járványügyi helyzetet. Ezzel ellentétben az őszi hullámoknál a hűvös, csapadékos idő miatt az elhúzódó járványügyi görbe miatt nem, vagy csak nehezen lehetséges enyhítő intézkedéseket tervezni” – magyarázta Vass Levente. Ugyanakkor hangsúlyozta, „az igazán pozitív az lenne, ha elmondhatnánk, hogy teljes körű lazítást vezetnénk be a sporttevékenységektől kezdve az iskolai programokon át a kulturális és szórakoztató rendezvényekig, de ez az, amire ma nem lehet garanciát vállalni, mert nem lehet tudni, mi lesz március közepére, végére”.

Mélyponton az oltási kampány

Azáltal, hogy az egészségügyi miniszter pozitív üzeneteket fogalmaz meg és azt sugallja, hogy innentől kifelé haladunk az ötödik járványhullámból, magát az oltási kampány hatékonyságát aknázza alá. A naponta oltakozók számát tekintve egyébként is elmondható, hogy a kampány messze nem teljesíti az elvásárokat.

„Amikor Alexandru Rafila átvette a minisztérium vezetését, azt mondta, hogy nem a kötelezéssel, hanem a minél hatékonyabb tájékoztatással növeli majd az oltakozási kedvet. Nem vezették be a kötelezőséget, de nincsen plusz informálás az oltással kapcsolatosan, így az oltatlanokat, illetve azokat, akik még nem vették fel a harmadik oltást, elbizonytalanították” – véli az RMDSZ-es egészségügyi államtitkár. Ennek eredményeképpen „eddig soha nem látott módon csökkent az első, a második és a harmadik oltást igénylők száma”.

Az ország mintegy hatszáz oltóközpontjában naponta nagyjából ezren vagy még ennyien sem kérelmezik a koronavírus elleni első vakcina felvételét, tehát átlagban nem jön ki még a kettő sem egy-egy oltóközpontra. „Egyértelmű, hogy minden olyan intézkedés és kommunikáció, ami nem következetesen egy irányba viszi az ügyet, az elbizonytalanítja az embereket. Jelen pillanatban a miniszteri megnyilatkozok egyértelműen inkább elbizonytalanító hatásúak. Ilyen körülmények között nem látom, hogy a miniszter miképpen lesz képes oltási kampányt és hatékony tájékoztatást folytatni” – jelentette ki Vass Levente.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?