Rafila: a kiugróan magas esetszám ellenére nem nehezedik nagy nyomás a kórházakra

A koronavírusos megbetegedések magas száma ellenére most nem nehezedik akkora nyomás a kórházakra, mint a járvány negyedik hulláma alatt – jelentette ki kedden Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.

Míg hétfőn 21 gyermeket ápoltak az intenzív osztályon, keddre már tizenkettőre csökkent a számuk. Ugyanez a helyzet a kórházi osztályokon is: hétfőn 338 gyermek szorult ápolásra, keddre már eggyel kevesebb, annak ellenére, hogy az új esetek száma robbanásszerűen megnövekedett egy nap alatt.

Ez a tendencia a felnőttek esetében is érvényes, az esetszámok növekedése ellenére a kórházakra nehezedő nyomás kisebb, mint a korábbi hullám esetén – mutatott rá a tárcavezető a Mentsétek meg a gyermekeket szervezet által szervezett vitán. Hangsúlyozta, nem tartják nyitva az iskolákat „bármilyen áron”, azonban úgy vélte, hogy a hagyományos – jelenléti – tanítás megszakítása „komoly következményekkel” jár a tanulók előmenetelére.

„A közegészségügyi hatóság munkatársaival és az egészségügyi minisztérium képviselőivel meg akartuk találni a középutat az iskolák nyitva tartására, hogy a gyerekek egészségét ne fenyegesse komoly veszély " – mutatott rá Rafila, hangsúlyozva, az az intézkedés, amely szerint a Covid-kórházak 75 százalékos leterheltsége esetén függesztik fel a jelenléti oktatást, megegyezik egy, az Egyesült Államokban is megfogalmazott ajánlással.Alexandru Rafila | Fotó: Agerpres

Hangsúlyozta, hétfőn a koronavírusos pácienseknek fenntartott kórházi ágyak 17 százaléka volt foglalt országos szinten, és Tulcea megyében volt a legmagasabb ez az arány, 45 százalékos. Arra is rámutatott, hogy hétfőn már 3000 háziorvos kötött szerződést a megyei egészségbiztosítókkal a rendelőben történő tesztelésre, a fertőzöttek egészségi állapotának felmérésére, illetve kezelésére, és ez remélhetőleg szintén hozzá fog járulni a kórházak tehermentesítéséhez és a negyedik hullámban tapasztalt nagyszámú elhalálozás elkerüléséhez.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?