Változik a gépjármű-felelősségbiztosítási szabályzat, ezúttal a kárvallott autótulajdonosok javára

A romániai gépjármű-felelősségbiztosítási piacon évente mintegy 400 ezer kárigényt nyitnak meg, és a biztosítótársaságok, amelyeknek sok szerződésük van és nem rendelkeznek elegendő humán, technikai vagy pénzügyi erőforrással ahhoz, hogy ezeket a kárigényeket időben kezeljék, nagyon későn fizetik ki a kártérítést. A törvénymódosítással a kárigények kifizetési idejét nagymértékben csökkenthetik, így elősegítve a függőben lévő ügyek megoldását és az autótulajdonosok boldogulását.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítók kötelesek lesznek elektronikusan benyújtani a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási adatbázisba (Administrare Istoric Date Asigurari Auto – AIDA) a kártérítési tartalékokra, a kárkifizetési vagy elutasítási előzményekre, illetve a jogvitákra vonatkozó információkat, és az Országos Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (Autoritatea de Supraveghere Financiară – ASF) valós idejű hozzáférést kap mindezekhez az információkhoz – áll a csütörtök este a Hivatalos Közlönyben közzétett jogszabályban, írta meg a Hotnews.

Fotó: Borsi Balázs

A gépjármű-biztosítási szabályzat módosításai várhatóan változást hoznak a közúti balesetet szenvedett gépjárművezetők életében, legalábbis ami a kártérítés időben történő kézhezvételét illeti. Az új ASF-szabály értelmében a biztosítóknak új információkat kell benyújtaniuk az AIDA-adatbázisba, amelyet jelenleg a Romániai Gépjármű-biztosítók Irodája (BAAR) kezel, és amelyhez az ASF-nek nincs teljes körű hozzáférése.

Az AIDA-adatbázis jelenleg a nyilvántartásba vett vagy nyilvántartásba veendő gépjárművekre kötött gépjármű-felelősségbiztosítási szerződésekre vonatkozó információkat tartalmazza, beleértve azok érvényességét, a szerződés felmondásának, megszüntetésének vagy felfüggesztésének időpontját, a bejelentett járművezetőket, a bonus-malus kategóriát, a közvetlen elszámolásra vonatkozó információkat, valamint a biztosítási szerződések alapján nyilvántartott kárigényekre és a kifizetett kártérítésekre vonatkozó információkat.

A romániai gépjármű-felelősségbiztosítási piacon évente mintegy 400 ezer kárigényt nyitnak meg, és a biztosítótársaságok, amelyeknek sok szerződésük van és nem rendelkeznek elegendő humán, technikai vagy pénzügyi erőforrással ahhoz, hogy ezeket a kárigényeket időben kezeljék, nagyon későn fizetik ki a kártérítést.

A biztosítótársaságok a törvény értelmében kötelesek bizonyos biztosítási tartalékokat képezni, fenntartani és könyvelésükben nyilvántartani a szerződések alapján vállalt kötelezettségeket, amelyek egyike a kárigényekre képzett tartalék.Ezt a társasághoz beérkező kárigények becslései alapján havi rendszerességgel hozzák létre és frissítik, hogy az így létrejött alap elegendő legyen az igények fedezésére.

A jogszabály 2023. február 1-jén lép hatályba, és 2023. március 1-jéig a gépjármű-felelősségbiztosítók a törvény hatályba lépése előtt meglévő adatok szerint nyújthatnak be információkat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?