Új egészségügyi miniszter: őszinte kommunikációval lehet növelni a lakosság bizalmát

Az átláthatóság és az őszinte kommunikáció elengedhetetlen ahhoz, hogy az emberek visszanyerjék a hatóságokba és az egészségügyi rendszerbe vetett bizalmukat - jelentette ki Alexandru Rafila újonnan kinevezett egészségügyi tárcavezető a minisztériumnál tartott átadási-átvételi ceremónián.

Rafila azt ígérte, minden érintett felet be fognak vonni a döntéshozatalba, az egészségügyi minisztérium ezután nem "önkényesen" hozza majd a döntéseket, hanem egy „részvételi mechanizmus” alkalmazásával.

Az új miniszter leszögezte, nem érdekli a minisztériumnál dolgozók politikai hovatartozása, szakmai és emberi kvalitásaik a fontosak.

Alexandru Rafila elmondta, nagyon megérintette, hogy az elmúlt időszakban naponta több száz halálos áldozatot követelt a koronavírus Romániában. „Hihetetlennek tűnik, hogy egy uniós országban a legmagasabb a halálesetek lakosságarányos száma. Mindent megteszünk azért, hogy ez ne ismétlődjön meg, és hogy reményt adjunk az embereknek, hogy 2022-ben megtaláljuk a normalitáshoz vezető utat” – fogalmazott.

A tárcavezető köszönetet mondott az egészségügyi minisztériumot az elmúlt időszakban ideiglenesen vezető Cseke Attilának komolyságáért és szakmaiságáért. Szavai szerint Cseke sok fontos dolgot tett, még ha nem is kommunikálták ezeket minden esetben.Alexandru Rafila egészségügyi miniszter és Cseke Attila leköszönő ügyvivő miniszter | Fotó: Agerpres

Cseke Attila rámutatott, „nagyon-nagyon nehéz volt” az ügyvivő egészségügyi miniszteri megbízatása. A fejlesztési tárca vezetője sok sikert kívánt az új egészségügyi miniszternek, és meggyőződését fejezte ki, hogy Rafila nagyon jól fogja kezelni a román egészségügyi rendszer óriási kihívásait.

Az újonnan beoltandókra kell összpontosítani

Rafila azt is elmondta, hogy a koronavírus elleni oltás harmadik dózisának beadására azokban az országokban kell hangsúlyt fektetni, ahol 70-80 százalékos az átoltottság.

Rámutatott, az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai értelmében is az átoltottság növelése kell hogy legyen a prioritás. Azokban az országokban, ahol a lakosság 70-80 százaléka teljeskörűen be van oltva koronavírus ellen, nagyon fontos az úgynevezett booster oltás, a 35-40 százalékos átoltottságú országokban azonban az az elsődleges fontosságú, hogy az oltatlanok közül minél többen megkapják a vakcinát.

A harmadik dózis kapcsán a tárcavezető kiemelte, mindazok esetében, akik nem estek át a betegségen, ez egyértelműen lényeges, mert az oltással szerzett immunitás hat hónap után bizonyítottan gyengül. Úgy véli azonban, tisztázni kellene, hogy mindenkinek szüksége van-e az emlékeztető oltásra. „Meg kell vitatni a dolgokat. Tudományos bizonyítékokra van szükség, amelyek igazolják a harmadik dózis szükségességét, például a betegségen átesett személyeknél” – nyomatékosította.

Rafila elmondta, jómaga tavaly decemberben fertőződött meg a koronavírussal, márciusban megkapta az oltás első adagját, áprilisban a második dózist, a harmadikat azonban még nem kérte.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?