Költségvetés-módosítás: a munkaügyi és a pénzügyminisztérium kapja a legtöbb pénzt

A munkaügyi és a pénzügyminisztérium részesül a legnagyobb összegből az idei második költségvetés-kiigazítás során, a legtöbb pénzt pedig a mezőgazdasági, a szállításügyi és az energiaügyi tárcától vonják el – derül ki a pénzügyminisztérium honlapján szerda este közzétett tervezetből.

Az intézkedéssel 4,831 milliárd lejjel, 84,905 milliárd lejre nő az idei költségvetési hiány, de GDP-arányosan a deficit 7,13 százalékos marad.

A pénzügyminisztérium összesen 3,409 milliárd lejt kap, amelyből 1,265 milliárd lejt kamatkifizetésekre fordítanak, 727,3 millió lej pedig a kormány tartalékalapjába kerül. A plusz összegből fedezi a tárca többek között Románia hozzájárulását az EU költségvetéséhez is.

Az egészségügyi minisztérium büdzséjét 2,451 milliárd lejjel egészítik ki. Az összeg legnagyobb része az egységes országos társadalombiztosítási alapba kerül, illetve ebből fizetik ki az állami egészségügyi alkalmazottak bérét az év hátralevő részében.

A munkaügyi minisztérium 2,195 milliárd lejt kap, amit főként az energiadrágulás kompenzálására, illetve a nyugdíjak, a fűtéstámogatások, a gyermeknevelési pótlék, a gyermekgondozási díj és a fogyatékkal élők juttatásainak kifizetésére fordítanak.

Az igazságügyi minisztérium idei költségvetését is növelik, 823,9 millió lejjel, elsősorban a bírósági határozatokban megállapított bérhátralékok fedezésére.

Ezzel szemben a mezőgazdasági tárca idei büdzséjéből 2,314 milliárd lejt vonnak el, az összeg legnagyobb része vissza nem térítendő külföldi támogatás, amit a minisztérium nem költött el.

A szállításügyi minisztérium költségvetése 757,3 millió lejjel csökken. A nagy összegű pénzelvonás azért lehetséges, mert a tárca nem költött el 948 millió lej értékű uniós támogatást.

(Nyitókép forrása: Adobe Stock)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?