banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Törvényesség, bizalom, átláthatóság vezéreli a csíkszeredai helyi rendőrség vezetőjét

Pont került a csíkszeredai helyi rendőrség vezetői tisztségére kiírt pályázat végére. Többszöri nekifutás után sikerült megtalálni a megfelelő embert az intézmény élére. Október elsejétől Dombi Gyula, a Csíki Titánok Taekwondo Klub alapítója és vezetője tölti be a tisztséget. Az újdonsült igazgató elsősorban a közbiztonság javítását és a parkolási káosz felszámolását látja legsürgősebb feladatának.

Az önkormányzat alárendeltségébe tartozó csíkszeredai helyi rendőrség szervezetének felépítését egyelőre néhány egymással ütköző kormányzati intézkedés hátráltatja, amelyek miatt a közigazgatásban az alkalmazások jelenleg szünetelnek.

Sajtótájékoztatón mutatták be a majdani csíkszeredai helyi rendőrség vezetőjét csütörtökön. Az intézmény élére nem volt egyszerű megtalálni a legjobb jelöltet, hol a pályázati kiíráson kellett változtatni, hol a jelentkezők nem feleltek meg a feltételeknek. Dombi Gyula személyében azonban a júliusban kiírt pályázattal megtalálták a megfelelő személyt.

Mint Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere elmondta: az augusztusban megszervezett versenyvizsga sikeresen lezajlott és október elsejétől látja el a tisztségét Dombi Gyula. Az elöljáró szerint a közigazgatásban is jártas sportember hamarosan elkezdheti az új intézmény felépítését. A városvezető szerint nagy lépést jelent az új intézmény létrejötte, amely reményei szerint Dombi vezetésével megtalálja a helyét a hargitai megyeszékhely életében.

„A helyi rendőrség kiegészíti majd az állami és helyi intézmények tevékenységét. Olyan szerepköröket lát majd el, amelyeket nem végez más, tehát nem helyettesít egy szervezetet sem, nem fogja elvégezni más munkáját” – szögezte le Korodi Attila

Javítanák a közrendet

Mint az elöljáró kifejtette, a helyi rendőrség legfontosabb feladata a közrend javítása, a parkolás, közlekedés megfelelőbbé tétele, a környezetvédelem, a különböző építkezések felügyelete, illetve bizonyos szinten a városrendezési osztály tevékenységét is kiegészíti majd. Ezenkívül segítheti a gyermekvédelmi rendszert, biztonságosabbá teheti az oktatást és a fogyasztóvédelem területén is kaphat feladatokat, tette hozzá.

Korodi Attila szerint a helyi rendőrség működése által „kellemesebb lesz az élet” Csíkszeredában. Hozzáfűzte: az új intézmény szakaszosan kezdi meg a tevékenységét, ehhez mérten fogják feltölteni a rendelkezésre álló személyzeti keretet. Mindezt szakmai elemzések előzik meg, valamint az állami rendőrséggel is egyeztetéseket kezdeményeznek.

A polgármester megjegyezte: jelen pillanatban létezik 2-3 olyan sürgősségi kormányrendelet, amelyek „egymásba ütköző” intézkedései akadályozzák a közigazgatásban a személyzet alkalmazását. Így igaz, hogy a személyzeti és a költségvetési keret is rendelkezésre áll a munka megkezdésére, azonban még nem tudják, hogyan lehet embereket alkalmazni a feladatok elvégzésére.

Dombi Gyula bemutatkozásában elmondta: csíkszeredai polgárként is örül annak, hogy létrejön a helyi rendőrség, amely a 2010/155. számú jogszabály alapján, a csíkszeredai önkormányzatnak alárendelt intézményként végzi feladatát. Az igazgató kifejtette: első feladatuk lesz a közrend és a közbiztonság javítása, szeretnék leghamarabb a városban tapasztalható közlekedési és parkolási káoszt felszámolni. Különösen az oktatási intézmények környékén tapasztalható számtalan szabálytalanság, gyakorta a gyalogátkelőhelyekre is állnak és a mozgássérült parkolók is jogosulatlanul vannak elfoglalva.

Törvényesség, bizalom, átláthatóság

Az új vezető kifejtette: a helyi rendőrségnek joga lesz szabálysértések esetén fellépni és büntetéseket kiszabni. Hozzátette ugyanakkor, hogy büntetőeljárást nem indíthatnak, ez a velük együttműködő állami rendőrség feladata lesz a jövőben is. Az új intézményvezető kiemelte: tevékenysége során a törvényesség, bizalom, átláthatóság és az egyenlő bánásmód elveit fogja szem előtt tartani.

A helyi rendőrség tevékenysége tervezéssel és stratégia felállításával kezdődik. Dombi tervei szerint el fog látogatni a környező városokban működő hasonló intézményekhez, ugyanakkor fontos lesz a megfelelő személyzet megtalálása, amelyet folyamatosan képezni szeretnének majd.

Korodi Attila hozzátette: 40 fős személyzeti keret áll a rendelkezésükre, azonban azt a feladatok függvényében kívánják majd feltölteni. Nem szeretnék sem azt, hogy túl sok, sem azt, hogy kevés ember álljon a rendelkezésre.

A helyi rendőrség fenntartásában nagy szerepet szán a csíkszeredai városvezetés a fizetéses parkolási rendszer újraindításának. Az ebből befolyó összegeket szeretnék ugyanis a helyi rendőrség működésére fordítani. A fizetéses parkolással kapcsolatosan Korodi Attila elmondta: a feladatot az önkormányzat látja el a jövőben a Csíki Trans közlekedési vállalat bevonásával. Előreláthatóan a jövő év első szemeszterétől lehet újra fizetéses parkolás Csíkszeredában az önkormányzati tulajdonban lévő Csíki Trans szervezésében és működtetésében.

(Borítókép: a szerző felvétele)

Kapcsolódók

Kimaradt?