Tízezer katonának is otthont adhat a kibővített romániai NATO-bázis

Elkezdődött a konstancai Mihail Kogălniceanu NATO-támaszpont bővítése, végleges formájában akár tízezer katonának is otthont adhat. A bázist egy 2,5 milliárd eurós projekt keretében alakítják át.

A közel háromezer hektáros területen kifutópályák, repülőgép-hangárok, de iskolák, óvodák, üzletek is épülnek. A Magyar Nemzet beszámolója szerint a bővítéssel párhuzamosan új elektronikai rendszerek és korszerű légvédelem érkezik.

Nicolae Crețu, a román 57. légiezred parancsnoka szerint a bázis nem csak légitámaszpontként, hanem gyalogos egységek és páncélosok telephelyeként is szolgálhat. Ezeket jórészt a német Rheinmetall hadiipari óriás szállítja. „A Mihail Kogălniceanu támaszpont a NATO legfontosabb állandó katonai struktúrája lesz a dél-ukrajnai konfliktus közvetlen közelében. Ez a válság nem ér véget 2025-ben vagy 2026-ban. Egy hosszú távú konfliktusról van szó, az orosz fenyegetés pedig azt követően is fennmarad” – idézte az Euronews Dorin Popescu geopolitikai elemzőt.

Kifutópályák is épülnek a Konstanca melletti bázison Fotó: a NATO Facebook oldala

A román sajtó által idézett német Frankfurter Rundschau a romániai bővítés kapcsán arról írt, hogy a Fekete-tenger partján található NATO-bázis kiválthatja a németországi Ramstein szerepét, amely jelenleg az Egyesült Államok legfontosabb európai katonai bázisának ad otthont. Több mint háromezer amerikai, olasz és francia katona tartózkodik a Mihail Kogalniceanu katonai bázison. Loic Girard tábornok, a NATO délkelet-európai többnemzeti hadosztály-parancsnokságának parancsnokhelyettese, az erdélyi Nagysinken (Cincu) állomásozó harccsoport parancsnoka nemrég közölte: dandár szintűre emelik 2025-ben a NATO francia parancsnokság alatt létrehozott romániai harccsoportját. A katonai vezető szerint ez azt jelenti, hogy az ott állomásozó külföldi katonák létszáma négyezerre emelkedik jövő év tavaszától kezdődően. 

Kapcsolódók

Kimaradt?