Tavaly rekordszámú bejelentés érkezett gyermekbántalmazásról Maros megyében

Az elmúlt évben Maros megyében az azt megelőző évhez viszonyítva kétszer annyi, 1368 bejelentés érkezett főként a kiskorúak elhanyagolásáról. Ez a szám 2015 óta nem volt ennyire magas. Jelentősen emelkedett ugyanakkor a gyermekek fizikai, valamint szexuális bántalmazása miatti hívások száma is – tudta meg a Maszol.

„A bejelentéseket mindig ellenőrizzük, ez nem azt jelenti, hogy ennyi esetünk volt. Ennek ellenére az eddigi tapasztalataink azt mutatják, az esetek 90 százaléka valós”– nyilatkozta a Miklea Hajnal Katalin, a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője.

Mint mondta, általában a közintézmények – a rendőrség, a rohammentő szolgálat (SMURD), a kórházak, a tanfelügyelőség tesznek feljelentést –, de van olyan eset is, amikor a szülő, a hozzátartozó és néhány alkalommal a gyerek is felhívja az úgynevezett Gyermek Telefonját, a 0800 800 883-at. Emellett január elejétől működésbe lépett az egységes 119-es segélyhívószám is, ahová szintén érkeznek bejelentések. Ez azért is jó, mert a hatóságok mellett a lakosság körében is egyre inkább tudatosodik, hova kell fordulniuk segítségért.

Sok gyermeket elhanyagolnak

Miklea Hajnal Katalin azt is elmondta, az esetek 85 százalékában elhanyagolásról érkezik bejelentés, a fennmaradó 15 százalékban fizikai bántalmazás vagy a kiskorú szexuális zaklatása miatt telefonálnak. Hangsúlyozta, a fizikai bántalmazásos esetek, illetve a szexuális zaklatások száma is megugrott tavaly, amit szerinte a koronavírus-járvány miatt otthon maradt családtagok feszült légköre is okozhatott.

Magyarázata szerint emellett azért is regisztráltak több ilyen bejelentést, mert jól működik a telefonvonal, a hatóságok és a megye lakói is tudnak róla. Ha a gyermek vagy egy hozzátartozó betelefonál, a bejelentés pillanatában az áldozat helyzetét próbálják rögtön felmérni. Ha szükség van rá és a gyermek azonnali veszélyben van, az áldozattal telefonos kapcsolatban marad a hívást fogadó szakember, amíg a mentőcsapatok kiérkeznek. Ilyenkor olyan előzetes információkat nyújthat a kiskorú vagy a betelefonáló, ami akár életet is menthet.Illusztráció | Fotó: Pixabay

Ha nem azonnali közbelépést igénylő, súlyos esetről van szó, hanem valamilyen enyhébb problémáról, akkor a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság munkatársai jegyzik az esetet, majd felveszik a rendőrséggel és más illetékes hatóságokkal a kapcsolatot a további kivizsgálás érdekében. Előfordult olyan eset is, hogy elég volt a település polgármesteri hivatalával felvenni a kapcsolatot, akik kiszállnak a helyszínre és megvizsgálják az adott helyzetet, és a látottak alapján hozzák meg a további szükséges lépéseket – részletezte szerkesztőségünknek a gyermekvédelmi igazgatóság vezetője.

Maros megyében egyébként tavaly 80 kiskorú esetében derült fény szexuális zaklatásra, valamint 44 gyermek fizikai bántalmazását jegyezték a gyermekvédelemnél. A bejelentéseknek köszönhetően minden esetben bűnügyi eljárás indult az elkövető ellen. A gyermekek orvosi és pszichikai vizsgálatokon estek át, és ha szükség volt rá, a tanácsadás mellett ellátást is kaptak az áldozatok.

Saját közösségükben vannak veszélyben 

Amint megtudtuk, az elkövető sok esetben családtag, közeli rokon vagy abból a közösségből kerül ki, ahova a gyermek tartozik, és ahonnan a gyermekvédelmi hatóság szakemberei kiemelik, biztonságos helyre viszik. Erre a célra a megyeközpontban és más településeken is óvóhelyeket alakítottak ki – részletezte az igazgató.

Idén a 119-es egységes hívószám január 11-ei elindulása óta 79 bejelentés érkezett a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatósághoz, egyelőre nem volt olyan hívás, amely kiskorútól érkezett volna – összegezte Miklea Hajnal Katalin. A szakember kijelentette, a jelenség megfékezése érdekében felkérték a bukaresti illetékeseket is, hogy segítsék a gyermekbántalmazások ellen indított kampányokat, hiszen a probléma figyelmet igényel.

Országos szinten idén, év első öt napján 9200 ilyen jellegű hívás érkezett a 119-es segélyhívószámra, amelyet több száz szakember és úgynevezett mobil csapat vizsgált ki.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?