Két év múlva bezár a fogyatékkal élő gyermekek segesvári ellátóközpontja

Az illetékesek csak a múlt hónapban nyújtották be az átszervezési tervezetet, amely két, egyenként legfeljebb 12 gyermek elhelyezésére alkalmas családi ház építését is előírja.

A segesvári központban jelenleg 27 neuropszichiátriai fogyatékkal élő gyermeket gondoznak, az épület egy 20 évvel ezelőtti projekt részeként épült. Az új gyermekvédelmi törvény azonban előírja, hogy az érintetteket kisebb családi típusú központokban vagy nevelőszülőknél kell elhelyezni.

„A családi házak megépítésére a segesvári központ rendelkezik az Országos Család- és Gyermekjogvédelmi Hatóság engedélyével, amelyet 2020 novemberében szereztek be. Ennek köszönhetően egy projekt benyújtására készülünk a két családi ház építésének finanszírozására a gyermekek és fiatalok számára” – nyilatkozta a sajtó képviselőinek Deák Elida, a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság helyettes igazgatója.Fotó: Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság

Hozzátette, a jelenlegi nappali központot rehabilitálják. Mint mondta, a most előkészített projektet többször elhalasztották, csak most, novemberben sikerült a dokumentációt leadniuk az illetékes hatóságoknál. Kifejtette, a projekt becsült költségvetése 5 millió lej, a kivitelezési határideje 2023. decembere. Maros megyében jelenleg nem működik régi típusú elhelyező központ.

Megyeszerte jelenleg 1440 gyermek él családi típusú vagy szociális ellátóközpontban, ez 10 százalékos csökkenést jelent a tavalyi évhez viszonyítva. Az elhelyezett gyermekek közül 217-en fogyatékkal élők, közülük százat családoknál, rokonoknál vagy nevelőszülőknél helyeztek el, a többieket otthonokban vagy szakközpontokban gondozzák.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?