Végleg bezárták az oltszemi gyerekelhelyezési központot

A háromszéki Oltszemen lévő Mikó-kastélyban berendezett gyermekotthonban lakó kiskorúakat a Kézdivásárhelyen és Bodzafordulón épített családi típusú házakba költöztették. Az oltszemi elhelyezési központnak eddig otthont adó Mikó-kastélyt felújítják és székely lovas múzeumot, konferenciatermet, szálláshelyet alakítanak ki benne.

Lovas múzeumot alakítanak ki | Fotó: Kocsis B. JánosTamás Sándor háromszéki tanácselnök szerint több éves folyamat zárult le, és európai uniós előírás, hogy élhetőbb, családi típusú otthonokat kell biztosítani a gyerekvédelmi rendszerben élő kiskorúak számára.

Vass Mária, a Kovászna megyei Gyermekvédelmi és Szociális ellátási Igazgatóság vezetője felidézte, hogy négy éve kezdték az átszervezési folyamatot, amikor még 57 kiskorú lakott Oltszemen. Az utolsó évben már csak 29-en voltak, mert egyeseket visszahelyeztek családjukhoz vagy más otthonokba, mások betöltötték a 18. életévüket és utógondozásba kerültek. Most az utolsó gyerek is kiköltözött Oltszemről, és elkezdte működését a két kézdivásárhelyi és a bodzafordulói új lakásotthon – mondta Vass Mária igazgató.

Hozzátette: következik, hogy felszámolják a Kézdivásárhelyen ugyancsak nagy létszámmal működő Borosnyay Kamilla Elhelyezési Központot, az ott élő gondozottak számára a céhes városban két családi típusú otthont építenek, míg a harmadik ilyen létesítmény Gelencén épül.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?