banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Rezidenshelyek Maros megyében: előnyben az intézmények, amelyek orvoshiánnyal küzdenek

Az egyetemi központok kórházaiban, így a marosvásárhelyi kórházakban nincs jelenleg orvoshiány, más a helyzet azonban a kisvárosi vagy a vidéki egészségügyi intézményekben. Ennek orvoslására az idei rezidensvizsgán az elfoglalható helyek tekintetében Maros megyében előnyt élveznek azok a kitelepülési intézmények, ahol szakemberhiánnyal küzdenek.

Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy több mint 450 hellyel egészíti ki a rezidensvizsga nyomán kiosztott férőhelyek számát az általános orvosi szakra. Azok a pályázók, akik a vizsgán a minimális pontszám 60 százalékát meghaladó osztályzatot értek el, rezidensnek minősülnek. A rezidenshelyek kiosztása szerdán zárul.

„A helyek leosztásánál azok a szakterületek részesülnek előnyben, amelyekben nem dolgozik elegendő orvos a megyében. Az orvosi egyetemi központoknál még nem határozták meg a kiosztandó férőhelyek számát. Az viszont biztos, hogy Maros megye további férőhelyeket kap, ám Marosvásárhely nem részesül újabb helyekben” – közölte a sajtóval dr. Leonard Azamfirei a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) rektora.Országosan több mint 1500-an iratkoztak be a rezidensvizsgára | Fotó: AdobeStock

A megyében számos hiányszakmának minősülő szakterület van, a pluszhelyeket ezekben az ágazatokban hirdették meg: intenzív terápiás altatás, fertőző betegségek, orvosi radiológia és a háziorvosi rendszer. Maros megyében, a megyeszékhelyen kívül, a kisebb városokban vagy községekben inkább jellemző a szakorvoshiány.

A két nagy marosvásárhelyi kórház – a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház és a Maros Megyei Klinikai Kórház – képviselői újságírói kérdésre megerősítették, hogy minden szakterületről megfelelő és elengedő számú orvos dolgozik náluk. Mint fogalmaztak, szükség van áthelyezésekre, de csak akkor, ha a járvány okozta rendkívüli helyzet ezt megkívánja.

A marosvásárhelyi rezidensvizsgán egyébként több mint ezer jelentkező volt a csaknem 600 meghirdetett helyre. „Ami a rezidensvizsga nehézségi fokozatát illeti, kiegyensúlyozott volt. A vizsgán elért jegyek többsége nagy volt, annak ellenére, hogy a vizsgázóknak új könyvészetből kellett készülniük”– tette hozzá az egyetemi rektor.

Országszerte egyébként több mint 12 500 jelentkező iratkozott be az idei rezidensvizsgára, az elfoglalható helyek közül mintegy 3900-at az általános orvosi szaknak hirdettek meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?