Egyre valószínűbb, hogy decemberben megszervezhetik a rezidensvizsgát

Még egy lépéssel közelebb kerültek a végzős orvostanhallgatók ahhoz, hogy december 8-án megszervezzék számukra a rezidensvizsgát. A képviselőház döntő házként szavazta meg kedden azt a törvénymódosítási javaslatcsomagot, ami többek között kiveszi a tanügyminiszter aláírási kötelezettségét a 2019-es rezidensvizsga megszervezéséből.  

Mint ismert, Sorina Pintea egészségügyi miniszter október elején jelentette be, hogy az eredetileg november 17-re beütemezett rezidensvizsgát december 8-ra halasztják, indoklása szerint azért, mert az országnak nincs tanügyminisztere, akinek az aláírása szükséges a vizsga lebonyolításához.

A romániai orvostanhallgatók egyesületeit tömörítő szövetség japánsztrájkot hirdetett a rezidensvizsga időpontjával és metodológiájával kapcsolatos bizonytalanság és a meghirdetett helyek kis száma miatt. Több egyetemi városban tüntetést szerveztek a kialakult helyzet miatt, a Maszol Kolozsváron készített videóriportját itt tudja visszanézni.

Ezekről szavaztak a parlamentben

A szenátus plénuma a múlt héten szavazta meg a probléma feloldását célzó jogszabálymódosító-csomagot, ami most – döntő házként – néhány módosítással a képviselőházon is átment (a képviselőház egészségügyi bizottságának jelentését innen tudja letölteni). Vass Levente képviselő elmondta: sikerélménynek tartja, hogy az RMDSZ törvénymódosító-csomagját használták „egy ilyen jelentőségű politikai probléma megoldására”.

A honatyák elfogadták, hogy a meghirdetett rezidenshelyek száma nem lehet kevesebb a végzős, lediplomázott orvosis, fogorvos- és gyógyszerészhallgatók számánál. Ez főleg a fogorvosok és gyógyszerészek szempontjából bír nagyon nagy jelentőséggel, értékelt a Maszolnak Vass Levente egészségügyi szakpolitikus. Az államelnök kihirdetésére váró törvénymódosító csomag ugyanakkor kiveszi a tanügyminiszter aláírási kötelezettségét a 2019-es rezidensvizsga megszervezéséből, és lehetővé teszi a vizsga megszervezését az egészségügyi szaktárca által.

Átment az az RMDSZ által kezdeményezett javaslat is, miszerint a városi korházakban, de a családorvosi, szakorvosi rendelőkben is bojtárkodhatnak rezidens orvosok, így lehetőséget teremtve arra, hogy egy kevésbé zsúfolt klinikán, kórházban tanulhassanak – magyarázta az RMDSZ politikusa.  Szabályozták azt is, hogy a szakorvosi diplomát a vizsga után legtöbb 30 nappal ki kell állítani, erre ugyanis korábban semmilyen határidő nem volt, fűzte hozzá Vass.  

Továbbá elfogadták azt a módosítást is, hogy ha valaki befejezte ugyan a rezidens éveit, de valamilyen okból kifolyólag nem tudott elmenni a szakvizsgára, akkor szakorvosi diplomával rendelkező orvos felügyelete mellett dolgozhat kórházban vagy családorvosi rendelőben, akár három évig meghosszabbítható szerződéssel – részletezte a képviselő.  

A politikus elmondta azt is, a törvénymódosítás értelmében a rezidensi minőség a szakorvosi vizsgának a dátumáig tart, mert az eddigi gyakorlat szerint „semmilyen státussal nem rendelkeztek” azok, akik például decemberben befejezték a rezidensséget, de a szakvizsgát csak tavaszra írták ki. Az elfogadott tervezet szabályozza azt is, hogy 2020-tól kezdődően a rezidensvizsgát minden évben november harmadik vasárnapján szervezik meg.

Mikor kezdődik a beiratkozás a vizsgára?

A korábban bejelentett menetrend szerint a rezidensvizsgára jelentkezőknek október 28-a és november 11-e között kellett volna beiratkozniuk. Az egészségügyi minisztérium legkésőbb november 25-ig szétosztja a jelentkezőket a vizsgaközpontok között, november 27-én pedig kihirdeti a rezidenţiat.ms.ro honlapon az elfogadott jelentkezők listáját, vizsgközpontokra leosztva. December 5-én mind a rezidenţiat.ms.ro, mind a vizsgáztató egyetemek honlapján megjelenik a termekre való leosztás is – áll a jelenleg ismert menetrendben.

Kérdésünkre, hogy az elfogadott jogszabály hogyan befolyásolja ezt a beosztást, Vass Levente elmondta, „normális körülmények között” a beiratkozás a vizsga előtt 45 nappal kell elkezdődjön, viszont lehetőség van ezt szűkebb időintervallum alatt is lerendezni. Meglátása szerint idén mindenképp sor kerül a vizsgára, ideális esetben december 8-án, de legrosszabb esetben a egy héttel később, december 15-én.

A módosítás Klaus Johannis államfő kihirdetése után lép érvénybe. Az alkotmány szerint erre 20 nap áll a rendelkezésére, Vass Levente azonban reméli, hogy ez minél gyorsabban megtörténik, és a kormány is minél előbb leszögezheti a pontos vizsgadátumot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?