„Vizsgázni akarunk, semmi egyebet nem kérünk” – besokalltak a romániai orvostanhallgatók

A rezidensvizsga körüli bizonytalanságok miatt vonultak utcára – többek között Kolozsváron – szerdán az orvostanhallgatók. A diákok beszámolójából kiderült: a vizsga elhalasztása elsősorban lelkileg viseli meg őket, és nem bíznak abban az ígéretben, hogy december 8-án valóban megmérettethetnek.

Több mint 150 fiatal gyűlt össze szerda délután Kolozsvár központjában. Mint írtuk, Sorina Pintea egészségügyi miniszter október elején jelentette be, hogy az eredetileg november 17-re beütemezett rezidensvizsgát december 8-ra halasztják, indoklása szerint azért, mert az országnak nincs tanügyminisztere, akinek az aláírása szükséges a vizsga lebonyolításához.

A romániai orvostanhallgatók egyesületeit tömörítő szövetség japánsztrájkot hirdetett a rezidensvizsga időpontjával és metodológiájával kapcsolatos bizonytalanság és a meghirdetett helyek kis száma miatt. A leendő orvosok azt is sérelmezik, hogy hiába kérték a probléma megoldását még a bizalmatlansági indítványról döntő parlamenti szavazás előtt, a politikai osztálynak ez nem jelentett prioritást.

Mint a romániai orvostanhallgatók egyesületeit tömörítő szövetség (FASMR) alelnöke a Maszolnak elmondta: a sikeres rezidensvizsga kötelező ahhoz, hogy a fiatalok gyakorolhassák szakmájukat, a licensz diploma ehhez nem elegendő. A jelenlegi bizonytalanságban sokuknak megfordul a fejében, hogy elhagyják az országot, tette hozzá. Ha novemberben vizsgáztak volna, január elején elfoglalhatták volna helyüket a kórházakban, decemberi vizsgadátum esetében mindez csak január végén történhet meg, magyarázta.

Szerdán egyébként Iași-ban és Craiován is tüntetést hirdettek. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?