Kis Balázs sürgősségi ápoló: az állami kitüntetés számunkra az egészségügy Oscar-díja

Egészségügyi érdemrend kitüntetésben részesült Kis Balázs, a nagyváradi rohammentő-szolgálat Bihar megyei sürgősségi szakának egészségügyi asszisztense. Az elismerés a koronavírus-járvány leküzdéséért folytatott munkájáért jár. Klaus Iohannis államfő a román nemzeti ünnep alkalmából, december 1-jén jutalmazta a szakembert.

Amint arról korábban beszámoltunk, Kis Balázs egyhónapos pozsonyi küldetésen vett részt idén márciusban. Tagja volt annak a romániai orvosokból álló csapatnak, amelynek tagjai intenzív osztályon fekvő, súlyos állapotban lévő koronavírusos betegeket ápoltak. Tevékenységük eredményesnek bizonyult, ugyanis a felügyeletük alatt lévő fertőzöttek 58 százaléka lekerült a lélegeztetőgépről, 28 százalékuk kezelése a szlovákiai orvosokra maradt a küldetés lejárta miatt, az elhalálozási ráta 14 százalékos volt. Kis Balázs szerint ez úgy is értelmezhető, hogy 86 százalékos volt a túlélési ráta.Kiss Balázs | Fotó: Kiss Balázs személyes archívuma

A Maszol megkeresésére az egészségügyi asszisztens elmondta, büszke a kitüntetésre, hiszen szerinte ez a munkájukért járó elismerés és köszönet jelképe. „Jelenleg feszített tempóban, feszített idegekkel dolgozunk, ez nekünk nagyon jól esett, az állami kitüntetés számunkra nem más, mint az egészségügy Oscar-díja” – fogalmazott. Szerinte nemcsak szakmailag, de emberileg is hatalmas előrelépést jelent a kitüntetés. Úgy gondolja, hogy sikerült a fiatalok figyelmét is felhívniuk a szakma szépségére.

Ugyanakkor kiemelte, hogy nem egyszerű feladatra vállalkozott: „A szlovákiai misszió során kiléptem a komfortzónámból. Idegen kultúrába, idegen környezetbe, új felszerelések közé kerültem. Nagyon rövid idő alatt kellett alkalmazkodnom, de az biztos, hogy ez az emlék még nagyon sokáig velem marad” – tette hozzá Kis Balázs. Az sem mellékes számára, hogy gyermekének példát mutasson, úgy érzi, ez most sikerült is. Bár lelkileg is megviselte, úgy gondolja, hogy „kutyakötelessége a legjobb tudása szerint védeni az emberek életét”.

A kitüntetéseket a járványhelyzet miatt nem az államfő, hanem a Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség adja át jövő héten.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?