Megmutatja, mi zajlik a műtőben és a rohammentő-autóban, hogy ne féljünk, ha oda kerülünk

Népszerű YouTube-csatornát működtet egy fiatal kolozsvári rezidens orvos és rohammentős az egészségügyről és orvostudományról, konkrét esetek bemutatásával rombol le előítéleteket, arra törekedve, hogy átláthatóvá tegye az orvosok munkáját. Dr. Paul Oargă szerint jellemzően félünk az ismeretlentől, és reméli, hogy videóival hozzá tud járulni ahhoz, hogy ha legközelebb mi fekszünk a műtőasztalon, kevésbé uralkodjon el majd rajtunk a szorongás. A járványban felerősödött, orvosokkal szembeni bizalmatlanságról, a kórházak túlterheltségéről és az egészségügyi személyzet kimerültségéről is kérdeztük az intenzív terápiás rezidens orvost.

Megölhetnek az otthon szedett koronavírus elleni gyógyszerek?; Covid-szövődmény egy 30 éves, egészséges páciensnél?; Megtalál az 112, ha segítségre van szükséged? – csak néhány cím abból a több tucat videóból, ami a már több mint 33 ezer feliratkozóval rendelkező fiatal orvos csatornáján megtalálható.

„Nyitott személyiség vagyok, szeretek beszélni arról, amivel foglalkozom, az egészségügy iránti szenvedélyemről. Minden ott kezdődött, hogy a barátaimnak kezdtem mesélni arról, hogy például mi történik egy műtőben, és nagyon érdeklődőek voltak, majd később tanácsokat is kértek, hogy mire számítsanak egy műtétkor. Előbb-utóbb mindenki átesik egy sebészeti beavatkozáson vagy egy orvosi látogatáson, és arra gondoltam, hogy segíteni tudnék az embereknek, hogy leküzdjék az ez iránt érzett szorongást – amit, bevallom, én is éreztem, mielőtt orvosi egyetemre kerültem.

Félünk az ismeretlentől, ezért meg szerettem volna mutatni, hogy mi történik az egészségügyben, hogy bebizonyítsam, az orvosok is emberek, nem egy titkos szekta, amelyik nem árul el semmit arról, ami történik” – mondta el az intenzív terápiás rezidens orvos és rohammentős.Forrás: Facebook/Paul Oarga

Az, hogy vlogjai ennyire népszerűek, Paul Oargă szerint azt mutatja, hogy az embereket igenis érdeklik az egészségügyi témák, hogy mi történik a kórházakban.

Utóvégre az az orvos segít rajtad, akiben eddig nem bíztál

Csatornáján helyszíni felvételeket láthatunk arról is – természetesen a páciensek arcának kitakarásával –, hogy hogyan látják el például azt a koronavírus-fertőzött beteget, aki otthon próbált meggyógyulni, de állapota súlyossá vált, mire kihívta az 112-t. Paul Oargă szerint paradox helyzet áll elő, mert az emberek útóvégre csak azoktól az orvosoktól kérnek segítséget, akikkel szemben korábban bizalmatlanok voltak, amikor arra intették őket, hogy a betegség megelőzése érdekében kérjék a vakcinát.

Beszélgetésünkkor lesújtó képet nyújtott az egészségügyi rendszer túlterheltségéről. „Véleményem szerint tragikus az, ami történik” – jelentette ki a rezidens orvos. Bár dolgoznak a helyek bővítésén, Kolozsváron a sürgősségi osztály nagyon zsúfolt, sokan várnak intenzív terápiás helyekere, de nem tudják őket ide helyezni, mert nincsenek szabad ágyak. „Ráadásul a nem koronavírussal összefüggő egészségügyi szolgáltatásokhoz sem férsz már hozzá úgy, mint azelőtt, mert a rendszer túlterhelt. Az utolsó dolog, amit ma kívánhat valaki, hogy egy nem Covid-betegséggel a sürgősségre kerüljön” – fogalmazott Paul Oargă, megjegyezve, nem tud olyan esetről, akinek az ellátását visszautasították volna a sürgősségi osztályon helyhiány miatt.

„Nagyon intenzív munka folyik, ezt garantálom”

„Volt egy páciensünk, aki 14 napig várt a sürggőségen egy intenzív terápiás helyre. Ez óriási probléma, mert a koronavírusosok mellett a nem Covid-betegeknek is szükségük van intenzív terápiás ellátásra, legyen szó szívinfarktusról, különböző sérülésekről, autóbalesetekről. Ezeket is el kell látnod, nem csak és kizárólag a Coviddal foglalkozunk” – osztotta meg a Maszollal az orvos.

„Nagyon intenzív munka folyik, ezt garantálni tudom. Mi, orvosok, is emberek vagyunk, nem pedig robotok, hogy megállás nélkül dolgozzunk. Úgy látom, ezt nehezen értik meg az emberek, ezt valahogy normalizálni kellene... Teljesen természetes, hogy szünetet tartasz, hogy enni tudj, hogy elmehess a mosdóba. Ha a sürgősségen látsz egy orvost, aki szendvicset eszik, nem háborogni kellene, mert lehet, hogy már tíz órája megállás nélkül dolgozik, és ez az első étkezése aznap” – mutatott rá az érem másik oldalára a kolozsvári rohammentős.

Nem a semmiből alakul ki a bizalmatlanság

A romániai társadalom körében nagy a bizalmatlanság a vakcinák iránt, jól mutatja ezt az ország átoltottsági aránya, de a járványidőszak mélyítette az orvosokkal, az egészségügyi rendszerrel és általában a tudománnyal szembeni szkepszist is. Paul Oargă felvetésünkre azt mondta, hiszi, hogy az emberek nem hibáztathatóak ezen vélekedéseik miatt, a probléma gyökere a környezetben, amelyben felnőttek, és az oktatásban keresendőek, melyhez nem mindenki fér ugyanúgy hozzá.

„Ebből ered a tolerancia ezek a dolgok iránt. Sajnálom és néha szánalommal figyelem, hogy egy-egy páciens mennyire akaratos, nem hagyja magát meggyőzni, vagy egyáltalán nem bízik meg abban, amit mondunk vagy teszünk. Úgy gondolom, hogy ennek egy része miattunk is van, mert lehet, hogy annak a páciensnek korábban kellemetlen tapasztalatai voltak az egészségügyi rendszerrel, nem magyarázták el neki, mit fognak rajta elvégezni, fölényeskedtek vele” – ismerte el.Forrás: Facebook/Paul Oarga

Csatornájának pontosan ez a célja, tette hozzá: küzdeni szeretne az orvosokkal és az egészségügyi rendszerrel szemben érzett bizalmatlansággal. „Amit ott lehet látni, nincs megrendezve, a beavatkozások nagy része valóban így történik, a legtöbbször elfelejtjük, hogy a fejünkön van a kamera és filmezünk” – utalt azokra a videókra, amelyekben például megmutatja, mi zajlik egy műtőben vagy egy rohammentő-autóban. „Szerencsés vagyok, hogy profi emberekkel dolgozhatok együtt, akik nagyon komolyan veszik a munkájukat, akikre bármikor rábíznám magam – volt is májusban egy műtétem, és az altatást egy olyan szakorvos végezte, akivel szerencsém volt korábban együttdolgozni” – fogalmazott.  

A súlyos esetek száma lesz az utolsó, ami csökkenni fog

Paul Oargă szerint a járvány megfékezését célzó szigorító intézkedések – lásd a nyilvános helyek látogatása zöldigazolványhoz kötését – megkésve érkeztek, hamarabb is gondolni lehetett volna a nagyszülők generációjára, a sérülékeny csoportokra.

„Teljesen más lett volna ma a helyzet, ha ezeket az intézkedéseket két hónappal ezelőtt hozzák meg” – osztotta meg véleményét a rohammentős. Úgy látja, az eredmény az újonnan beoltottak számában fog megmutatkozni, a korlátozások bejelentése után fel is lendült az oltakozás az országban, de a súlyos esetek száma lesz az utolsó, amelyik csökkenni fog. „A következő két hónapban sajnos tragikus lesz a helyzet az intenzív terápián” – ismertette a rezidens orvos.

(Címlapfotó forrása: Facebook/Paul Oarga)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?