Beüzemelték: ezen az ingyenes segélyhívón lehet jelenteni a gyermekbántalmazást

Üzembe helyezte a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) szerdán az 119-es egységes hívószámot, amelyen ezentúl jelenteni lehet a gyerekekkel szembeni visszaéléseket, bántalmazásokat vagy hanyagságot.

A hírt a STS tudatta az Agerpres hírügynökséggel, majd a kormányülés végén Gabriela Firea családügyi, ifjúsági és esélyegyenlőségi miniszter is bejelentette.

Az 119-es szám ingyen hívható minden fix vagy mobil telefonhálózaton a nap bármely órájában. A hívásokra a szociális és gyermekvédelmi igazgatóságok munkatársai válaszolnak majd.

„Ki hívhatja az 119-et? Az a gyermek, aki úgy érzi, hogy bántalmazták, traumát okoztak neki, elhanyagolták, bármilyen fizikai vagy érzelmi erőszakot követtek el rajta. Hívhatja továbbá egy másik személy is, akinek tudomása van ilyen helyzetről, egy barát, kolléga, szomszéd vagy rokon” – magyarázta Gabriela Firea.

Illusztráció forrása: Pixabay

A STS a szociális és gyermekvédelmi igazgatóságok 47 székhelyén két-két telefonközpontot állított fel erre a célra, összesen tehát 94-et. Amennyiben az 119-re válaszoló szociális gondozó úgy ítéli meg, hogy a rendőrség vagy a mentők azonnali beavatkozása szükséges, a hívást átirányítja az 112-re.

Eltűnt gyermek esetén a rendőrség a Ro-Alert rendszert is bevetheti, amelyet szintén a STS kezel.

Az 119-es hívásra válaszoló szakembereket a STS részesítette előzetes műszaki kiképzésben.

Az 119-es számot a Covid-19-járvány kitörése miatt indokolttá vált gyermekvédelmi programot előíró 2021/105-ös sürgősségi kormányrendelet alapján helyezték üzembe.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?