Tanévhosszabbítás: a pedagógusok szerint a diák és az oktató szempontjait kell előtérbe helyezni

Nem elfogadható a tanév meghosszabbítása azért, hogy a tananyagot pótolják a diákok – így reagált a romániai magyar pedagógusok nevében Ferencz-Salamon Alpár, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének országos szakmai alelnöke.

Ferencz-Salamon Alpár az oktatási miniszter, Sorin Cîmpeanu azon korábbi kijelentésére reflektált, miszerint a következő tanévnek korábban kellene kezdődnie, és később véget érnie. Az RMPSZ-alelnök szerint ez minden pedagógiai értékkel és elvvel ellentmond. „Valós értékű vakáció nélkül hagyni diákot és pedagógust a legnagyobb szakmai tévedés, amelynek az elmúlt 20 évben tanúja és elszenvedője lehettem” – mutat rá a szakember.

Mint megjegyezte, a tanév egy munkaprogram, amelynek támogatnia kell, hogy az oktatói és iskolai nevelőmunka olyan gyermekközpontú, kreatív és támogató körülmények között valósuljon meg, hogy a tanulói és a pedagógusi kiégés megelőzhető legyen. Véleménye szerint a tanévszerkezet megállapításában sok mindent figyelembe kell venni, de a két legfontosabb a diák és a pedagógus. Csak ezután jöhetnek gazdasági, turisztikai és egyéb szempontok, s ezek is kizárólag akkor, ha a gyermek és a pedagógus jóllétét szolgálják.

„A tananyagnak a gyermek azon képességeinek és készségeinek a fejlesztéséhez kell hozzájárulnia, amelyek segítik a 21. századi világ kihívásaival szembeni boldogulásában. A mostani tananyagot egy 200 napos tanévben sem lehet eredményesen megtanítani, hisz nem a fentieket szolgálja, nem biztosítja sem a diák, sem a pedagógus jóllétét, kreativitását, még képességeinek fejlesztését sem. Annál jobban növeli a frusztrációt, szorongást, a társadalmi ellentéteket, kiégést. Sürgősen a tananyagot kell a fentiek szerint átdolgozni, átrendszerezni, új célokat és új hasznosulást adni neki, a pedagógust képezni és erősíteni. Ameddig ez a helyzet marad, nem lesz változás. Még a tanév meghosszabbításával sem. Sőt ellenkező hatást kelt” – fogalmazott Ferencz-Salamon Alpár.

A pedagógus-szakember hozzátette, nem ellenzi zsigerből a tanévszerkezet módosítását, és nem kell elvetni egy hosszabb tanév bevezetését, amennyiben gyermekközpontúbb, s ezáltal pedagógusközpontúbb rendszert teremtenek. „A tananyag újragondolásával, modernizálásával és ésszerűsítésével párhuzamosan egy olyan tanévszerkezetet képzelek el, amelybe 6-8 hetente vakáció van minden diáknak, hogy az időszakos regenerálódás kerete, esélye vagy lehetősége biztosítva legyen. A pihent elme fogékonyabb, nyitottabb, kreatívabb és eredményesebb” – tette hozzá.

Rámutatott, a hatékonyabb és gyermekközpontú oktatási rendszert fenntartó országok esetében mindez megfigyelhető, például a holland vagy finn oktatási rendszerben nem kérdés sem a gyermekközpontúság, sem a pedagógusközpontúság, sem pedig a tananyag relevanciája. És az sem, hogy minden is összehangoltan működik.

(Címlapkép: Agerpres)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?