Tánczos Barna: Szó sincs arról, hogy az állam erdői magánvállalkozásokhoz kerülnének

A Silva erdészeti szakszervezeti szövetség képviselői szerint a kormány 2022 decemberében elhamarkodottan és a törvény által megszabott időtartamú közvita mellőzésével fogadta el a 2011/109-es sürgősségi rendeletet módosító törvénytervezetet, amely előírná, hogy az állami vállalatok kereskedelmi tevékenységét részvénytársaságok vagy korlátolt felelősségű társaságok hatáskörébe utalják át. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a Maszol megkeresésére közölte: szó sincs arról, hogy az ország erői különböző magánvállalkozások kezébe kerülnének, a csütörtöki bukaresti erdésztüntetés pedig a szakszervezeti vezetők mesterséges feszültségkeltése.

Az erdészeti szakszervezetek szerint ha a vitatott jogszabály életbe lép, akkor az országban lévő faanyagot bizonyos érdekcsoportok kaparinthatják meg, ezért a Silva Szakszervezeti Szövetség vezetői csütörtökön a kormánypalota előtti téren szerveztek tüntetést.

Fotó: Agerpres

Az erdészeti szakszervezeti szövetség azt kifogásolja, hogy a jogszabály leválasztaná az állami vállalatok kereskedelmi tevékenységét a szolgáltatóiról, és részvénytársaságok vagy korlátolt felelősségű vállalatok hatáskörébe utalná át. A rendelkezés többek közt olyan intézmények átszervezését vonná maga után, mint a Román Közúti Hatóság, az Állami Pénzverde, a Hivatalos Közlöny, a Légiközlekedési Szolgáltatások Igazgatósága, a Román Polgári Légiközlekedési Hatóság, de az Országos Erdőgazdálkodási Vállalat, a Romsilva is. Utóbbi jelenleg 3,1 millió hektárnyi állami tulajdonban lévő és 1,1 millió hektárnyi magántulajdonban lévő erdőt adminisztrál.

Tánczos Barna környezetvédelmi, erdészeti és vízgazdálkodási miniszter a Maszol kérdésére kifejtette: „a csütörtöki tüntetés kizárólag a szakszervezeti vezetők mesterséges feszültségkeltése, akik a saját egzisztenciájukat próbálják ezzel megalapozni, hiszen szó sem volt arról, hogy a román állam tulajdonában, tehát köztulajdonban lévő erdők bármilyen más szervezet vagy kereskedelmi társaság kezébe kerülnének”. A tárcavezető szerint sok esetben ez még segítene is a rendszer működésén, erről azonban most sem volt szó.

Fotó: Borsi Balázs

„Az a rémhírkeltés, hogy az erdőket ki fogják vágni és minden erdőt el fognak lopni abban az esetben, ha nem a Romsilva őrzi, az is ugyancsak a szakszervezeti vezetők álhírterjesztése, ugyanis szó sincsen ilyesmiről” – szögezte le Tánczos Barna.

A miniszter hangsúlyozta, az erdészek munkájára szükség van, az állami erdészetnél dolgozó szakemberek munkájára szükség van, mert nagyon sok helyen jó munkát végeznek, „ugyanakkor látni kell azt is, hogy az erdészeti tevékenységet nem végzi mindenki tökéletesen, épp ezért van annyi feljelentés”. Tánczos Barna szerint óriási felelőtlenség az, hogy valakit teljes mértékben hibásnak, míg másokat teljesen ártatlannak állítanak be, mint ahogyan a szakszervezeti vezetők teszik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?