Tánczos Barna: a Hargita megyeiek példát mutatnak erdőgazdálkodásból a bukaresti aktivistáknak

„Székelyföldön évszázadok óta fenntartható erdőgazdálkodás folyik, ami az ott élő embereknek köszönhető” – így reagált Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter az Erdélyi Magyar Televízió 24Plusz című műsorában arra a „szégyenkaravánnak” nevezett akcióra, amellyel a Declic nevű bukaresti aktivista csoport Hargita megyébe készül, óriásplakátokon azzal rágalmazva a tárcavezetőt, hogy „halálos csókot ad az erdőknek”.

„Hargita megye a szülőföldem és én erre nagyon büszke is vagyok. Szeretettel várom a Declicet Hargita megyébe, és meg vagyok győződve, hogy a székely emberek, akik évszázadokon keresztül a Hargita megyei erdőket őrizték, védték, kitermelték és mai napig fenntartható módon gazdálkodnak vele, sokkal jobban tudják, hogy mit jelent »a halálos csók az erdőnek«, mint a Declic. Azok az emberek, velem együtt, életet adnak az erdőnek. Nem a Declicnek köszönhető egyetlen szálfa sem, amely ma Székelyföldön áll, és nem a Declicnek köszönhető a fenntartható erdőgazdálkodás, nem az ilyen karavánoknak köszönhető, hogy mi évszázadok után is tudjuk, hogy mit kell az erdővel kezdeni” – hangsúlyozta Tánczos Barna.

Fotó: DeclicA tárcavezető elismerte, Székelyföldön is előfordulhatnak túlkapások, de példaértekű erdőgazdálkodás folyik. „Kétségtelen, hogy Székelyföldön és máshol is vannak túlkapások, de meg lehet nézni bármikor a székelyföldi közbirtokossági erdőgazdálkodást, és remélem, hogy példaként magával is tudja vinni a Declic minden más megyébe és minden más országba” – jelentette ki a miniszter.

A műsorvezető kérdésére Tánczos Barna kifejtette: az aktivisták célja nem az erdővédelem, hanem saját kampányaik népszerűsítésée és ezekhez anyagi támogatók toborzása. „A Declic saját magának szervez népszerűsítő kampányt, ez a célja. Minden ügyből pénzt próbálnak szerezni. Az a céljuk ezekkel a kampányokkal, hogy támogatókat szerezzenek, minden akciójukban ott van a támogatói felhívás. Várjuk őket szeretettel Hargita megyébe, ahol a székely emberek tudni fogják, mit mondjanak nekik arról is, hogy ki adott életet a székelyföldi erdőknek és ki nem” – válaszolta Tánczos Barna az ETV 24Plusz műsorában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?