Sztrájkolnak az egyetemisták a csótányoktól hemzsegő bentlakás miatt

Sztrájkolnak a Bukaresti Sport- és Testnevelési Egyetem hallgatói; az egyetemisták ligája többek között jobb körülményeket követel a bentlakásban, ugyanakkor a javításokra „törvénytelenül gyűjtött” pénzt is visszakéri a tanintézettől.

Illusztráció | Fotó: A bukaresti Sport- és Testnevelési Egyetem hallgatóinak érdekképviselete

A vasárnap este hétfőre meghirdetett, meghatározatlan időre szóló általános sztrájkot megelőzően a hallgatók japán sztrájkkal igyekeztek felhívni a figyelmet az elégedettlenségeikre. Akkor egy videofelvételt is közzétettek, amelynek tanúsága alapján a tanintézet egyik bentlakásának konyhájában hemzsegtek a csótányok. Az egyetem állásfoglalásában közölte, hogy ők elrendelték a rovarírtást a bentlakásban, de az egyetemisták nehezményezték, hogy azt épp azon a napon tették amikor a hallgatók beköltöztek.

Vasárnap esti bejegyzésükben azt írták, hogy az általános sztrájkhoz csatlakozók hétfőtől nem vesznek résznek részt az egyetemi előadásokon és a gyakorlati képzéseken. Írásban is benyújtott követeléseik között a bentlakásban lévő körülmények javítását említik. Meleg vizet, rovarírtást, olvasótermet és használható konyhát kérnek. Ezek hiánya miatt ugyanakkor visszakérik az egyetemtől azt a pénzt, amelyet szerintük törvénytelenül gyűjtöttek tőlük javításokra.

Az általános sztrájkot megelőzően japán sztrájkot szerveztek | Fotó: A bukaresti Sport- és Testnevelési Egyetem hallgatóinak érdekképviselete

Visszakérik a páringi és az Eforie Nord-i oktatóközpontban tartott kötelező képzések alkalmával a hallgatóktól ételkiegészítésre gyűjtött pénzt is, de felelősségre vonnák azokat is, akik miatt az elmúlt hat év során több mint egymillió eurónak megfelelő, 5 millió lejt nem osztottak ki az ösztöndíjalapból. A hallgatók szeretnék, ha ezen változtatnának, mint ahogyan egy projekt révén felhalmozott tartozások kifizetését is feltüntették a követelési listájukon. „Ez mindössze egy csekély része a problémáknak, amelyeket már korábban is jeleztünk, de mostanáig nem oldódtak meg” – fogalmaznak.

Az egyetem ugyancsak Facebook-oldalán reagált a történtekre. Rövid bejegyzésükben azt írták, hogy indokolt esetben ugyan az egyetemisták érdekképviselete kihirdethet általános sztrájkot, ugyanakkor az egyetem vezetősége szerint ez esetben ezt törvénytelenül tették. Ennek megállapítására eljárást indítottak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?