Megtöltötték Kolozsvár főterét a tiltakozó pedagógusok

A Mátyás-szobornál gyülekeztek kedden fél 12-kor a pedagógusok Kolozsváron. A tüntetésre Kolozs megye több településéről érkeztek tanítók, akik elégedetlenségüket fejezték ki az alacsony bérek és a nem megfelelő oktatási körülmények miatt.

A szerző felvételei

A főteret ellepő pedagógusok füttyögve, dobolva és kiabálva követelték a béremelést és a tiszteletet a kormánytól. Lucia Cojocaru, a Kolozs Megyei Szabad Közoktatási Szakszervezet vezetője (SLIPC) a tüntető tömeg élére állva felolvasta az oktatásban dolgozók követeléseit, amelyek leginkább a béremelésre vonatkoznak, és emlékeztette az egybegyűlteket a kormány eddigi intézkedéseire, javaslataira, amit nem fogadtak el a szakszervezetek.

A meghiúsult tárgyalások miatt folytatóik a tanügyi sztrájk, a szakszervezetek 20 százalékos béremelést követelnek, a kormány viszont továbbra sem tesz eleget a kérésüknek. Az oktatási szakszervezeti vezetők hétfőn egy új megoldást javasoltak a munkaügyi miniszternek a bérek év végéig történő emelésére, e szerint a 3000 lejes minimálbér legyen az alap, erre alkalmaznák a szorzókat, ne 2500 lejre, mint jelenleg.

Nicolae Ciucă kormányfő kedden tárgyalt a Victoria-palotában a tanügyi szakszervezetek képviselőivel. A Ligia Deca oktatási miniszter részvételével tartott találkozón a miniszterelnök ismertette a tanügyi alkalmazottak javadalmazását megemelő intézkedéseket. A kormány közleménye szerint a tárgyalásokon Nicolae Ciucă ismertette azokat a garanciákat, amelyek szavatolják, hogy az új közalkalmazotti bértörvényben a pedagógusok bértáblája az országos bruttó átlagbérnél kezdődik majd.

Csütörtökön is tüntettek a pedagógusok Kolozsváron. Akkor a Maszolnak nyilatkozó Havadi István, a kolozsvári zenelíceum tanára elmondta: a munkakörülmények és a fizetés miatt vonult ki az utcára. „Több év után ugyanabban a helyzetben vagyunk, hogy a fizetésünk megint csak két hétig elég és maradnak kifizetetlen számláink. Épp ideje, hogy megkapjuk azt, ami egy normális élethez és egy normális életszínvonalhoz jár nekünk” – jelentette ki. Hozzátette: a kormánytól pénzt, normális munkakörülményeket várnak. „Kezdhetnénk ott, hogy minden iskolában legyen egy étkezde, a fizetésünk pedig legyen elég a következőig.”

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?