Szólj bele az EU-ba! címmel Vincze Loránt EP-képviselő találkozóra hívja a polgárokat

Kibeszélő – Szólj bele az EU-ba! címmel találkozósorozatot kezdeményezett Vincz Loránt európai parlamenti képviselő. Csütörtökön Kolozsváron, míg pénteken Székelyudvarhelyen várják a beszélgetésre az EU és a romániai magyarság EP-képviseletének munkája iránt érdeklődőket.

Az Európai Unióról nagyon sok hírt látunk-hallunk, és mindenkinek van egyfajta véleménye a Brüsszelben hozott döntésekről. Az RMDSZ európai parlamenti képviselőinek célja, hogy erdélyi ügyeinket elvigyék Brüsszelbe, a döntéseket lehetőség szerint a magyar közösség érdekeinek megfelelően befolyásolják, az uniós lehetőségeket pedig hazahozzák – írja közleményében Vincze Loránt EP-képviselő sajtóirodája. Mint fogalmaznak, a képviselők „kint a bajokról, itthon pedig az előnyökről beszélnek, és ezeket a híreket a széles nyilvánossággal is megosztják”.

A felmérések azt mutatják, hogy az erdélyi magyarok közül sokan csalódtak az EU-ban. Vincze Lorántnak, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjének meggyőződése, hogy szembe kell nézni a felmerülő kérdésekkel és válaszolni kell rájuk, hiszen a közösség érdeke beleszólni az uniós ügyekbe.

Kibeszélő – Szólj bele az EU-ba! címmel Vincze Loránt olyan rendezvénysorozatot szervez, amelynek célja, hogy meghallgassa a véleményeket, panaszokat, kérdéseket az Európai Unióval és döntéseivel kapcsolatban, és lehetőség szerint válaszoljon ezekre a felvetésekre. Ennek megfelelően várnak minden érdeklődőt december 7-én, csütörtökön 19 órától a kolozsvári Planeratium Caféba (Főtér 10.), majd december 8-án, pénteken 19 órától a székelyudvarhelyi Vekker kávéközösségbe (Városháza tér 1.).

Korábban mi is megkérdeztük olvasóinkat, hogy mit gondolnak az Európai Unióról. Arra a kérdésünkre, hogy szerintük hasznosak-e az EU-s támogatásokból létrejött beruházások, olvasóink válaszaiból egyértelműen kiderült, hogy az infrastruktúra fejlesztését vagy az egészségügyi rendszer támogatását jónak tartják, de vannak olyan szabályozások is, amelyek megkérdőjelezhetők.

Ha az uniós támogatások mértékét nézzük, akkor kiderül, hogy Románia számára rendkívül nagy összegről van szó, hiszen négyéves teljes költségvetési forráshoz viszonyítva egy évnyi fejlesztés költsége uniós alapokból származik – közölte Vincze Loránt európai parlamenti képviselő. Megítélése szerint az életünkre leglátványosabb hatással az EU részéről a beruházások hatnak. Ezek minden ágazatban megtapasztalhatók, a szociális ügyek, az egészségügy, a gazdaságfejlesztés és az ennek köszönhető munkahelyteremtés vagy az alapinfrastruktúra fejlesztése.

Szerinte ugyanakkor hátrányos a túlszabályozás, vannak ugyanis olyak területek, amelyekbe nem kellene az EU-nak beleszólnia. Például a környezetvédelemben kétségkívül szükség van közös fellépésre, de a józan ész mentén, és nem úgy, hogy azok olyan terheket rójanak az állampolgárok vagy a vállalkozások vállára, amit nem tudnak már megfizetni. „Mi ezt a józan észt képviseljük az Európai Néppárt képviselőcsoportjában is, legyen szó például az elektromos autók bevezetéséről vagy a mezőgazdaságban a különböző szabályozásokról. Azt látom, az erdélyi magyarok értik azt, hogy ez egy sokkal bonyolultabb kérdés, mint az, hogy fekete vagy fehér. Azért dolgozunk, hogy minél kedvezőbb megoldások szülessenek az Európai Unióban” – fogalmazott Vincze Loránt.

Olvasóink jelzései nyomán az EU intézményrendszeréről Vincze Loránt EP-képviselő elmondta: az erdélyiek jól látják, hogy míg az Európai Parlament, amelynek választott tagjai vannak, az valóban próbál segíteni és a romániai magyarság prioritásai az Európai Néppárton keresztül megjelennek az intézményben, addig az Európai Bizottság tagjai mintha nem járnának két lábbal a földön, és nem ismernék a hátköznapi emberek és az őshonos nemzeti kisebbségek problémáit.

Az utóbbi időszakban megingott az emberek bizalma az Európai Unió intézményében, és ez megmutatkozik abban is, amiképpen viszonyulunk a nagy közös európai gazdasági családhoz.

Tanulságos a fentebbi videóösszeállítás, hiszen egyértelműen kitűnik, hogy bár tisztában vagyunk azzal, mit köszönhet Románia az európai uniós tagságnak, az erdélyi magyar emberek azt is jól látják, hogy az utóbbi években mintha irányt váltott volna a nagy gazdasági szövetség, amely egyre inkább politikai közösséggé alakult, illetve állást foglal – vitatható – politikai kérdésekben.

Vincze Loránt EP-képviselőt arra megkértük, magyarázza el, miért van szükség a mezőgazdasági támogatásokra. „A mezőgazdaság területe egyértelmű nyertese az EU-s csatlakozásnak. Ha egyetlen települést emelek ki, Gyergyóalfalut, ott évente 2,3 millió euró érkezik a gazdákhoz területalapú támogatásból. Ezek nélkül valószínűleg nagyon sok embernek nem érné meg mezőgazdasággal foglalkozni, elveszítenék a piaci versenyt. Az érdekük az erdélyi gazdáknak az, hogy megmaradjon a jelenlegi támogatási rendszer” – fejtette ki.

Az EP-képviselő hozzátette: támogatás nélkül elvész a mezőgazdaság és Európa élelmiszer-biztonsága, hiszen ha a gazdáknak nem éri meg ezzel foglalkozni, abbahagyják a munkát. Ebben az esetben külföldről kellene behozni az élelmiszert, sokkal drágábban. „Az EU alapvető érdeke, hogy a mezőgazdaság erősebb legyen” – mondta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?