Belügyminiszter: az EU-nak bátornak kell lennie ahhoz, hogy meghozza a „helyes és igazságos döntést” Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról

Cătălin Predoiu belügyminiszter kedden az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának ülésén kijelentette, hogy az EU-nak bátornak kell lennie ahhoz, hogy meghozza a „helyes és igazságos döntést” a schengeni övezet Romániával és Bulgáriával való kiterjesztéséről. Az EU Tanácsának spanyol elnöksége által szervezett Bel- és Igazságügyi Tanács keddi ülésére Brüsszelben került sor.

Predoiu méltatta a schengeni barométer minőségét, hangsúlyozva, hogy a román hatóságok nagyon komolyan elemzik az abban szereplő információkat, de különösen azokat, amelyek megmutatják, hogy hol van szükség további fejlesztésekre. „A miniszter hangsúlyozta az európai adatbázisok szisztematikus ellenőrzésének és az európai rendszereket használó személyzet képzésének fontosságát” – írja közleményében a belügyminisztérium. A tárcavezető e szerint kiemelte „az eljárás folyamatosságának fontosságát és a kiskapuk kiküszöbölését, beleértve a jogszabályi kiskapukat is, amelyeket a hazatérésre kötelezett harmadik országbeli állampolgárok kihasználhatnak, hogy visszaéljenek a menekültügyi eljárással és kikerüljék a kitoloncolás végrehajtását”. Predoiu hangsúlyozta, hogy „Románia nemcsak a schengeni kritériumoknak felel meg, hanem a helyszínen is jól teljesít az illegális migráció elleni küzdelem terén, amint azt a Schengeni Barométer, a Frontex statisztikái is bizonyítanak”.

A schengeni előírások Bulgáriában és Romániában történő teljes körű alkalmazásáról szóló tanácsi határozattal kapcsolatban a miniszter emlékeztetett Románia erőfeszítéseire, amit az összes uniós tagállam egyhangúlag elismer.

A közleményben leszögezik: Cătălin Predoiu érvekkel bizonyította, hogy nincs összeférhetetlenség a schengeni térség Romániával és Bulgáriával való bővítése és az összes schengeni ország teljesítményének javításáról, azaz „a schengeni térség megerősítéséről szóló vitában, sőt éppen ellenkezőleg, ha Románia és Bulgária is a schengeni térségbe tartozna, akkor az megerősödne, mert mindkét ország jól teljesít az illegális migráció elleni küzdelemben”.

Predoiu ugyanakkor arra kérte az elnökséget, hogy határozza meg a kérdés kezelésének forgatókönyvét, hogy elősegítse a schengeni csatlakozásról szóló pozitív döntés elfogadását az év végéig.

Ylva Johansson európai biztos megerősítette, hogy Románia megérett a csatlakozásra a schengeni térséghez, amelynek része kell legyen, és hangsúlyozta, hogy a Szerbiával közös határon megvalósított kísérleti projekt szilárd és pozitív eredményeket hozott, és hogy a tagállamok még ebben az évben pozitív döntést hozhatnak Románia és Bulgária csatlakozásáról.

„A tagállamok felváltva hangsúlyozták, hogy a két ország minden csatlakozási kritériumnak megfelel, konstruktív és elkötelezett a folyamat iránt, és a lehető leghamarabb teljes jogú taggá kell válniuk. A tagállamok világossá tették, hogy fenntartják a bővítési döntést támogató álláspontjukat, az osztrák miniszter pedig hangsúlyozta, hogy erős schengeni térséget szeretne” – közölte a belügyminisztérium.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?