FRISSÍTVE – Terjed az osztrák álláspont: a bővítés előtt meg kell reformálni a schengeni rendszert

FRISSÍTVE: Szó van a schengeni térség jövőbeni bővítéséről, de előbb magát a rendszert kell megreformálni, mondta kedden Nicole de Moor, a belga kormány migrációért és menekültügyekért felelős államtitkára, a bel- és igazságügyi tanács ülésére való érkezésekor. FRISSÍTÉS: A román külügyminisztérium sürgősen tisztázza Belgium álláspontját, szorgalmazza Victor Negrescu. 

Fontosnak tartom, hogy megreformáljuk nemcsak a bevándorlási rendszert, hanem a Schengen rendszerét is” – mondta Nicole de Moor. A belga államtitkár szerint a schengeni határellenőrzési kódex lehet az alapja a rendszer reformját célzó tárgyalásoknak. „Ténylegesen kézbe kell vennünk a migráció ellenőrzését, erősebb határokra van szükségünk, valamint arra, hogy különbséget tudjunk tenni azok között, akik háború és üldöztetés elől menekülnek, és védelemre szorulnak az EU-ban, és azok között, akik nincsenek ilyen helyzetben, és így nincs joguk az EU területére lépni” – mondta Nicole de Moor.

Fotó: Rointel/Twitter

Arra a konkrét kérdésre, hogy véleménye szerint nem alkalmas az időpont a schengeni térség bővítésére, a belga államtitkár azt felelte, „természetesen tárgyalunk a schengeni térség jövőbeni bővítéséről, de előbb magát a rendszert kell megreformálni, és Európának is készen kell állnia”.

Belgium mind ez idáig nem ellenezte Románia és Bulgária felvételét a belső határellenőrzéstől mentes övezetbe. Tavaly Ausztria szavazott Románia felvétele ellen, míg Bulgária csatlakozását Ausztria mellett Hollandia is ellenezte.

2024. január 1-jétől Belgium tölti be az EU Tanácsának elnökségét.

Sürgősen tisztázni kell Belgium álláspontját

A román külügyminisztériumnak sürgősen tisztáznia kell, hogy Belgium milyen álláspontot képvisel Románia schengeni csatlakozásával kapcsolatban – jelentette ki kedden Victor Negrescu európai parlamenti képviselő.

A politikus ezzel a belga kormány migrációért és menekültügyekért felelős államtitkárának nyilatkozatára reagált, Nicole de Moor ugyanis azt mondta a bel- és igazságügyi tanács keddi ülésére való érkezésekor, hogy tárgyalnak a schengeni térség jövőbeni bővítéséről, de előbb magát a rendszert kell megreformálni.

Bízom benne, hogy Nicole de Moor ezzel csak a személyes véleményének adott hangot, de ezt sürgősen tisztázni kell, mint ahogyan valamennyi tagállam hivatalos álláspontját tisztázni kell, mielőtt sor kerülne egy esetleges szavazásra Románia schengeni csatlakozásáról" – mondta Negrescu. Az EP-képviselő hozzátette, a két ország illetékesei korábban több ízben is tárgyaltak a témáról, és Belgium mindannyiszor támogatásáról biztosította Romániát.

Victor Negrescu beszélt arról is, hogy a bel- és igazságügyi tanács keddi ülésén több ország képviselője is szót kért, és Románia schengeni csatlakozásának támogatása mellett érvelt – többek között Spanyolország, Németország és Franciaország képviselője is –, "de nem nyilvánított véleményt mindegyik tagország".

Az EP-képviselő reményét fejezte ki, hogy mielőbb sikerül tisztázni valamennyi tagország álláspontját. „Remélem, ezúttal elkerüljük a tavalyi katasztrófát és meglepetést, amikor Ausztria előállt – látszólag a semmiből –, és bejelentette, hogy nem támogatja a belső határok nélküli térség bővítését" – tette hozzá.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?