Színes felhozatallal készül az RMKT a Közgazdász Vándorgyűlésre

Az RMKT XXXII. Közgazdász Vándorgyűlésének részleteit ismertették Marosvásárhelyen. A sajtó képviselőit Nagy Károly, az RMKT országos elnöke, Reichenberger Iringó szervező, Szilágyi Nándor főszervező, a marosvásárhelyi RMKT elnöke és Tamás Endre, az RMKT kommunikációs referense tájékoztatta.

A Változó gazdasági paradigmák és lehetőségek. Makrogazdaságtól a mesterséges intelligenciáig címet viselő vándorgyűlésnek Marosvásárhely Kultúrpalotája és a Megyei Tanács épülete ad otthont október 13-án és 14-én.

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság – RMKT – egy országos lefedettségű szakmai szervezet, azon civil szervezetek egyike, amelyek gazdasági kérdéseket boncolgatva folyamatosan újulnak – ismertette Nagy Károly elnök. Mint elmondta, országos szinten közel 700 taggal rendelkeznek és kilenc városban tevékenykednek: jelen vannak Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Aradon, Kolozsváron, Nagyváradon, Szatmáron és Bukarestben.

Fotók: RMKT

Az elmúlt évben közel 40 rendezvényt szerveztek, majdnem háromezer résztvevővel. A nagyobb városokban havi rendszerességgel tartanak szakmai beszélgetéseket, ilyen a BizniszVitamin, ahol az érdeklődők egy szakmai előadást hallgathatnak meg reggeli elfogyasztása közben, de szerveznek borkóstolóval egybekötött előadásokat, illetve nyílt kerekasztal-beszélgetéseket is vállalkozókkal. Céljuk, hogy olyan szakmai szervezetként éljenek a köztudatban, amely elsőként jut az ember eszébe, ha Erdély kapcsán gazdasági kérdésekre gondol.

A vándorgyűlés egyidős az RMKT-val, kevés létszámmal ugyan, de hibrid módszerekkel a pandémia idején is működtek – mondta Szilágyi Nándor főszervező. A gyűlést tavaly Nagyváradon szervezték, idén a Marosvásárhelyi Kultúrpalota lesz a kétnapos konferencia helyszíne. A tematikát rögtön az utóbbi gyűlés után meghatározták, a címre reflektálva Szilágyi Nándor kifejtette, úgy gondolták, a makrogazdaság olyan téma, amiről mindig aktuális beszélni, és manapság a mesterséges intelligencia is egyre inkább a köztudat részét képezi.

A két napos gyűlés október 13-án, 16 órakor kezdődik egy bemutatkozó előadással, ahol, mint hangsúlyozták, főleg a külföldi vendégeknek igyekeznek bemutatni a megyét. A házigazdák mellett a Visit Maros Egyesület részéről Dana Matic is felszólal majd. Az előadók listáján szerepel Valentin Lazea is, aki bár a Román Nemzeti Bankot képviselve érkezik a konferenciára, hangsúlyozta, meglátásait inkább magánemberként szeretné közölni. Az előadások sorát egy harmadik plenáris beszélgetés zárja, ahol a makrogazdasági kilátások kerülnek terítékre, ezekről Bálint Csaba, a Román Nemzeti Bank Igazgatótanácsának tagja, dr. Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója, Pál Rozália, az Európai Beruházási Bank közgazdásza és Nyeste Orsolya, az Erste Bank Hungary vezető makrogazdasági elemzője beszélgetnek majd.

A szombati napon négy szekció előadásai zajlanak majd párhuzamosan. A szervezők elmondták, a vándorgyűlésen hagyománnyá vált már, hogy a szakmabeliek mellett olyan személyek is felszólaljanak, aki más oldalról közelítik meg a témaköröket, más színt visznek az előadók sorába. Idén az előadások sorát Böjte Csaba zárja. A nap folyamán sor kerül városnézésre és díjátadóra is. A vándorgyűlés két napja alatt 300 résztvevőre számítanak, a programokat úgy szervezve, hogy minden generáció megtalálja a számára érdekes témát – ismertette Reichenberger Iringó szervező.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?