Szent György Napok: sajátos programok gyerekeknek, ifjaknak és felnőtteknek

Rohamléptekben közeledik az idei fesztiválszezont megnyitó Szent György Napok, amely változatos programokat kínál minden korosztálynak. Miközben a Sepsiszentgyörgy főterén lévő színpad, a lacikonyhák és a kézműves vásár nagy tömegeket mozgat meg, a városnapoknak olyan helyszínei is vannak, amelyek a különböző korosztályok sajátos igényeit elégítik ki, ahová el lehet húzódni a forgatagból.

A legkisebbek számára az Erzsébet parkban és a Székely Nemzeti Múzeum kertjében működtetik a Gyermekvárost, ahol olyan társas foglalkozásokat kínálnak, amelyek által a gyerekek elszakadhatnak az elektronikus kütyük világából. A fiatalok idén is beköltözhetnek az egykori Cigarettagyár udvarára az Ifjúság Bázisára, ahol a művészeti tevékenységek, az önfejlesztés, a kikapcsolódás és a pörgős éjszakai élet találkozik. A dzsessz, blues, népi és világzene, illetve a jó borok kedvelői örömére idén ismét lesznek programok a felújított Székely Nemzeti Múzeum kertjében és a szomszédos „romudvarban”.

Fotók: Kristó Gothárd Hunor

Múzeumkert és borudvar

Hat borász, egy pálinkás és egy sajtos veszi birtokba idén a romudvart, miközben a szomszédos múzeumkertben zenei ínyencségeket kínálnak, számolt be Erdei Anita. A Kónya Ádám Művelődési Ház munkatársa szerint a múzeumkertben április 26-án, pénteken fellép a Codex régizene együttes, az autentikus marokkói zenét játszó Chalaban és egy női acapella együttes, a Napfonat.

Április 27-én, szombaton a koncertek sora népzenével indul a Katlan Zenekar előadásában, majd dzsessz következik a New Fossils-szal, este pedig a Besh o droM játszik balkáni és világzenét. Április 28-án, vasárnap a dzsessz és a blues zene kedvelőknek szól, fellép a David Luca trió, a Bega Blues Band és a Hajdú Klára Quartet.

Ifjúság Bázisa: tanulással ötvözik a szórakozást

Már hagyománynak számít, hogy a Szent György Napokon az ifjúság birtokba veszi az egykori Cigarettagyár udvarát, ahol a szórakozási lehetőségeket a tanulással, fejlődéssel és a pörgős éjszakai élettel ötvözi a programkínálat, mondta el Vargha Fruzsina. Sepsiszentgyörgy alpolgármestere szerint április 26-án az ifjúság bázisát a Slam Poetry Open Mic nyitja meg, ahová minden fiatalt várnak, hogy szövegeikkel elvarázsolják a közönséget.

A Stage-nek nevezett színpadon idén főként lemezlovasok pörgetik fel az estéket, így bulizni lehet a magyarországi Suncity Brass zenéjére, amely az elektronikus zenét élő, fúvós hangszerekkel fűszerezi, de színpadra áll DJ Dark, DJ Pici és Bonzon&Boost is. A Spotlight egyféle „ugródeszka” a nagy színpadok fele. A városnapok szervezőinek felhívására több mint 20 helyi előadó és zenekar jelentkezett, közülük kilencen kapnak fellépési lehetőséget.

A Mindcourt helyszínen közönségtalálkozókat szerveznek a nagyszínpad előadóival: a Halott Pénzzel, a Bagossy Brothers Company-vel, Connect-R-rel és Lidia Buble-vel. Ugyanott tart előadást párkapcsolatról és önismeretről a neves magyarországi pszichológus, Hevesi Krisztina is. A Craft Zone idén is különböző műhelyfoglalkozásokkal várja a fiatalokat, többek között natúr kozmetikum készítés, horgolás és hímzés és más tevékenységekkel.

A Poetry Cornerben egy kávé mellett bármikor könyvet ragadhatnak a fiatalok vagy kézműves foglalkozásokkal foglalhatják le magukat. Emellett lesz könyvturi, ahová bárki beviheti már elolvasott könyveit és szabadon elcserélheti másokkal. A Chill Zone-ban pedig a pihenés mellett az aktív kikapcsolódást is támogatják: bármikor lehetőség lesz például tollaslabdázni, csocsózni, teqballozni, a zenei aláfestést a Mikes Rádi-yó biztosítja.

Gyermekváros: főszerepben a társasjátékok és a közösségépítés

Az idei Gyermekváros a közösségépítés és társasjátékok szellemében jön létre, illetve nagy hangsúlyt kap a mese és meseolvasás. Ez a hely idén is kütyümentes terület lesz, elektronikai eszközöket „otthon kell felejteni”, fogalmazták meg a szervezők.

Idén két helyszínen fog párhuzamosan működni a Gyermekváros: az Erzsébet Parkban, itt marad a mozgalmas, teret igénylő foglalkozások helyszíne, és a Székely Nemzeti Múzeum megújult kertjébe, ahová beköltöznek a jurták és a „csendes” foglalkozások, mondta Dáncsuj Annamária, a Gyermekváros szervezője, aki szerint 13 civil szervezet mintegy 100 önkéntese „működteti” Gyermekvárost.

Idén is megtartják a pontgyűjtő rendszert, ami motiválja a gyerekeket a játékokon való részvételre. A gyerekek egy, öt pecsét összegyűjtésére alkalmas kártyát kapnak a regisztrációs pontokon amiket a szabadtéri játékokon való részvételért kaphatnak. Akinek sikerült begyűjtenie öt pontot, az jutalomban részsül: lecsúszhat a tiroli pályán vagy arcfestést igényelhet.

A három jurtát a Múzeumkertben állítják fel. A Csodajurtában zenés mesés foglalkozásokra és előadásokra kerül sor. A Könyves jurtában a könyvtár munkatársaival meseolvasás és kézműves foglalkozások lesznek, minden egész órában magyarul és minden óra félkor románul. A Guzsalyas jurtában nemezelés, kötélverés és agyagozás lesz.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?