Szent György Napok: izgalmas és értékes programok várhatók a kulturális héten

Gazdag és színes kínálata lesz idén is a Szent György Napok kulturális hetének, amely hagyomány szerint megelőzi a fesztiválhétvégét. A szervezők annyiban szakítottak a hagyományokkal, hogy az április 22-től 25-éig tartó eseménysorozat nyitóeseménye nem egy hangverseny lesz, hanem egy színházi előadás. A négynapos programkínálatban a színházon és koncerten kívül van még tánc, irodalom, képzőművészet, humor és tűzshow is.

A sepsiszentgyörgyi városnapok kulturális hetét április 22-én, hétfőn 19 órától a Tamási Áron Színház bemutató előadása indítja meg. Eugene Labiche lebilincselő történetét, A Lourcine utcai gyilkosságot Barabás Árpád rendezte. Az előadásra a jegyek a biletmaster.ro oldalon vásárolhatóak meg.

Komoly művészi teljesítmény

A városnapi, ünnepi hangversenyre április 23-án, Szent György napján kerül sor. A Krisztus Király templomban több helyi együttes és előadóművész lép fel, tanújelét adva annak, hogy Sepsiszentgyörgy és térsége komoly művészi teljesítményre képes. A világ egyik legjobb koncertzongoráján, egy Bösendorfer Vienna Concert 280-as hangszeren előbb Nicolae Kirculescu Moment muzical című műve hangzik el Ambrus Sándor előadásában, majd Liszt Ferenc Esz-dúr zongoraversenye következik Szőcs Botond tolmácsolásában.

Illusztrációk forrása: Szent György Napok

A hangverseny második részében Ludwig van Beethoven éppen 200 évvel ezelőtt bemutatott kilencedik szimfóniájának zárótétele, az Európai Unió himnusza, az Örömóda csendül fel. Szólót énekel Sebestyén-Lázár Enikő szoprán, Antonia Someșan alt, Barabás Lajos tenor, valamint György Levente bariton. A filharmonikus zenekar a sepsiszentgyörgyi Georgius, a csíkszeredai Csíki Kamara és a Brassói Filharmónia tagjaiból áll össze. Fellép a Vox Humana, Pro Musica és a Laudate kórus, valamint a Marosvásárhelyi Filharmónia kórusa. Vezényel: Dubóczky Gergely, a szegedi Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője.

A színházi kínálat

Április 23-án, kedden 20 órától a bukaresti Masca Színház a Caracatița (A polip) című darabját játssza Catinca Drăgănescu rendezésében az Andrei Mureșanu Színházban. Az előadás a mai világ ifjúságáról szól, arról, hogy milyen nehéz fiatalnak lenni, és milyen nehéz egy válságban lévő társadalomban formálódni.

Április 24-én, szerdán 19 órától a bukaresti Odeon Színház hozza el a One man aproape show című előadását, amelyet Pavel Bartoș írt, rendezett és játszik el a Tamási Áron Színházban. A humorral fűszerezett előadásban a nézők könnyen önmagukra ismerhetnek, hiszen jó és ostoba döntésekről, hibákról, tévedésekről, a szerelem minden formájáról, egyszerűen csak magáról az életről szól.

Április 25-én, csütörtökön 16.30-tól a sepsiszentgyörgyi színház nagytermében a budapesti Turay Ida Színház társulata játssza A makrancos hölgy című előadást Tasnádi Csaba rendezésében. William Shakespeare klasszikusában Kata és Bianca egy gazdag páduai úr lányai. Egyik szelíd, mint a galamb, ám a másik vad, csípős nyelvű, fékezhetetlen. A kisebbiknek akad is kérője bőven, de apja mindaddig nem akarja férjhez adni, amíg a nagyobb, indulatosabb lányát el nem veszi valaki.

Tánc- és mozgásszínház

Április 22-én, hétfőn 20 órától a Tabán Táncegyüttes és az Aradi Kamaraszínház: 497 című darabját nézheti meg a sepsiszentgyörgyi közönség, Farkas Tamás rendezésében, a Háromszék Táncstúdióban. A performansz-elemeket tartalmazó előadás a tánc eszközeivel mutatja be négy romániai fiatal kálváriáját.

Április 23-án, kedden 20:30 órától újra lángra lobbantja a hangulatot az M Studio mozgásszínház társulata a Fire Flow című, látványban és hangzásvilágban is gazdag tüzes produkciójával a város Főterén.

Szintén április 23-án, kedden 20 órától a Háromszék Táncegyüttes Ecce Homo előadását is megnézhetik a Háromszék Táncstúdióban. A táncszínházi előadás egyedi módon eltáncolva mutatja be Munkácsy Mihály festményeit. Az alkotók egy folyamatosan mozgó, állandóan változó projekció használatával alakítják a teret Munkácsy Mihály festményeinek sajátos helyszínévé.

Előadások főleg gyerekeknek

A sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház - A kis herceg című bábos csillagmesével készül a városnapokra. Antoine de Saint-Exupéry időtlen meséje egy saját életének sivatagában elveszett felnőttről és a benne élő örök gyermekről szól, aki csak arra vár, hogy barátokat szerezzen. A Nagy Lázár József és Pánczél Kata által játszott előadást április 22-én, hétfőn 11 és 18 órától majd április 23-án, kedden 11 órától nézhetik meg a Cimborák Bábstúdióban.

A nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata Ludas Matyit hozza Sepsiszentgyörgyre, hogy mindazok, akik ismerik, és azok is, akik nem, megnézhessék Ludas Matyi és Döbrögi uraság történetét. Az bábelőadást április 24-én, szerdán 18 órától és csütörtökön 10 és 12 órától láthatják a Háromszék Táncstúdióban.

A Firtosi Kompánia Ég ígérő fa bábelőadásában újramesélik Jánoska történetét egy különleges műfajú, élő népzenével színesített szülő-gyermek összjátékban. A Benedek Elek meséje nyomán készült árnyjátékot április 23-án, kedden 18 órától, valamit szerdán 10 és 12 órától mutatják be a Cimborák Bábstúdióban.

Irodalmi programok

Irodalmi estet tart Dragomán György író és Szabó T. Anna költő április 22-én, hétfőn 18 órától az unitárius templomban. Közös estjükön mesélnek és felolvasnak, személyes és kitalált történeteikkel keresik az elbeszélhetőség határait és a belső szabadság lehetőségeit, miközben műhelytitkokra is fény derülhet.

Április 24-én, szerdán 18 órától, a könyvtár Gábor Áron teremében a 2000-es évek román irodalmárnemzedékének egyik meghatározó képviselőjével, Radu Vancuval Adrian Lăcătuș beszélget. Sepsiszentgyörgyi közönségtalálkozójának apropója legutóbbi, Kaddish című, gyorsan és széles körben elismert verskötete, amelynek központi alakja Radnóti Miklós.

A Szent György Napok kulturális hete képzőművészeti programokban is bővelkedik, kiállításmegnyitóra és a tavaly első alkalommal megszervezett Sepsi ArtBrunch második kiadására is sor kerül. Ezekről részleteket a későbbiekben közölnek a szervezők. 

A Szent György Napi előadásokra jegyeket az eventim.ro oldalon vagy személyesen a Városi Jegyirodában lehet vásárolni. Bővebben a városnapi programokról a www.szentgyorgynapok.ro oldalon lehet olvasni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?