A magyar kultúra napján két erdélyi polihisztorról nyílik kiállítás a Székely Nemzeti Múzeumban

Magyarországi bemutatóját követően első erdélyi állomásán a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban nyílik meg a Bánffy Miklós és Kós Károly világa című tárlat. A magyar kultúra napi eseményen, január 22-én, hétfőn 18 órától ünnepi műsor keretében átadják a Háromszék kultúrájáért díjat is.

A kiállítás Bánffy Miklós születésének 150. és Kós Károly születésének 140. évfordulója alkalmából jött létre, és a két erdélyi polihisztor életének közös pontjai mellett korábban ki nem állított magángyűjteményi tárgyakat, valamint a Bánffy Miklós által tervezett és Makkai András szobrász által kivitelezett vitráliumokat mutatják be. Emellett bemutatják a kiállítás katalógusát is, amely olvasmányos kötet és számos újdonságot is feltár Bánffyról és Kósról, mondta Vargha Mihály múzeumigazgató.  

Vargha Mihály, Szebeni Zsuzsa és Imreh István | A szerző felvétele

A kiállítás része lesz a Székely Nemzeti Múzeum épületét díszítő, Csaba királyfi csillagösvényen című vitrálium eredetije is, ugyanis a vándorkiállítás más helyszínein annak makettjét mutatják be. A sepsiszentgyörgyi kiállítás újdonsága a Kós hagyaték részét képező, Kós Károly faragta sakkfigurák, valamint a Könyv a lovakrul című kötet eredeti példánya is megtekinthető lesz, sorolta a tárlat kurátora, Szebeni Zsuzsanna a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője.

Amikor tömegek menekültek, Bánffy és Kós hazatért, hogy megmentse Erdélyt

Szebeni Zsuzsa rámutatott: a kiállítás alapját az adja, hogy Bánffy Miklós és Kós Károly egyrészt jó barátok voltak, másrészt mindkettejük életében fontos fordulópont volt a trianoni döntés. Amikor tömegek menekültek Erdélyből, ők biztos pozíciókat otthagyva hazatértek és az erdélyi magyarság trianon utáni talpra állásának meghatározó szereplőivé váltak.

A kettős évforduló alkalmából szervezett sepsiszentgyörgyi kiállítás feleleveníti Bánffy és Kós közös küzdelmeit és teremtő erejüket is, amellyel egyszerre igyekeztek templomokat, iskolákat, múzeumot, a művészeteket, valamint az élethez elengedhetetlen gazdaságot feltámasztani.

Átadják a Háromszék Kultúrájáért díjat, tizenötödször

A magyar kultúra napi eseményen, a Székely Nemzeti Múzeumban kerül sor a Háromszék kultúrájáért díj átadására, számolt be Imreh István. A Kovászna megyei Művelődési Központ igazgatója szerint az életmű díjat idén tizenötödik alkalommal adják át. Ezúttal is olyan személyiség kapja, aki több évtizeden keresztül meghatározta a térség kulturális életét, akiknek tevékenysége túlmutat a szakmáján, hivatástudattal, kitartó munkájával az egész közösségüket szolgálta. Imreh István szerint az idei díjazott személye majd a hétfői díjáradón derül ki, akiről majd levetítenek egy kisfilmet is. 

Az ünnepi eseményen Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője tart tárlatvezetést. Köszöntőbeszédet mond Tamás Sándor, háromszéki tanácselnök és Vargha Mihály a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója. Közreműködik: Kovács Sára, diák. Jelen lesz Kós Katalin, a kiállítás társkurátora, illetve Makkai András üvegművész. A kiállítás 2024. március 28-ig látogatható. Ezidő alatt igény szerint gyerekcsoportoknak is szerveznek tematikus tárlatvezetést.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?