Szent György Napok: a legbulisabb helyi zenekarokat állítják főszínpadra

Az idei Szent György Napokon két nagyon pörgős, bulis zenekar szórakoztatja a közönséget: a Raklap, amely alternatív-punk muzsikájával és elsöprő előadásmódjával biztosan megmozgatja a nézőteret, illetve Luiza Zan és a Sepsi Gospel Band, amely magával ragadó, pozitív energiákat sugárzó zenéjével egyaránt elnyeri a fiatalok és idősek tetszését.

„Ha igaz, hogy Erdélyben valószínűleg Sepsiszentgyörgyön a legnagyobb az egy négyzetméterre jutó jó zenészek száma, akkor rendkívül nehéz feladat kiválasztani azokat, akik lehetőséget kapnak a főszínpadon megmutatni magukat”, vezette fel Erdély András, a Szent György Napok szóvivője az idei helyi fellépők bemutatóját.

Fotó: Kristó Gothárd Hunor

A Bábel Kiskultúrban szervezett eseményen elhangzott: Sepsiszentgyörgy megbecsüli és támogatja a helyi zenekarokat, és ennek része az is, hogy a Szent György Napi kavalkádban nem délelőtt, valamilyen eldugott helyszínen biztosít fellépési lehetőséget számukra, hanem a főszínpadon és főműsoridőben.

Raklap a „neo-pszichedelikus progresszív alternatív székely poszt-punk”

Április 26-án, pénteken 18 órakor a Raklap együttes játszik. A hattagú zenekarból öten idén érettségiznek, tehát piszkosul fiatalok és szemtelenül tehetségesek, fogalmazta meg Erdély András, aki felidézte, hogy a sepsiszentgyörgyi zenekar erőteljesen berobbant a hazai és magyarországi zenei életbe, saját nagylemezük és öt videóklipjük van, és számos alkalommal léptek fel fesztiválok és klubok színpadján, többek között a Kispál és a Borz őket választotta előzenekarnak a Budapest Parkos koncertjére, de dokumentumfilm is készült róluk, a Raklap-sztori címmel, amely a zenekar rövid, de annál intenzívebb történetét mutatja be.

„Az az igazság, hogy szerencsénk volt: hármasával vettük a lépcsőket, mindig olyan emberekkel találkoztunk, akik segítettek. Persze ez azzal a veszéllyel is jár, hogy kimaradnak dolgok, azokat szorgalmasan próbáljuk pótolni. Minden nap, mindenkitől igyekszünk valamit eltanulni, ellesni. Nem szeretnénk a zenénket besorolni valahová, nem szeretnénk, ha „bedobozolnának, szabadon szeretnénk alkotni” – nyilatkozta Hubbes Mátyás, a Raklap frontembere.

Made in Sepsi: 23 tagú gospel zenekar a főszínpadon

Idén is folytatódik a Made in Sepsi sorozat, amelyet 2021-ben Dancs Zsolt talált ki azzal a céllal, hogy sepsiszentgyörgyi zenekaroknak lehetőségük legyen a főszínpadon bemutatkozni. 2022-ben tíz helyi együttes lépett fel, 2023-ban három „régi” banda kapott lehetőséget, idén egy együttes koncertezik, de ez a résztvevők számában nem marad el a korábbi évek fellépőitől.

Az április 27-én, szombaton 18 órától fellépő, 23 tagú zenekarnak sikerült meghonosítania Háromszéken az amerikai gospel műfaját. Abban, hogy Háromszéken ismerté vált a gospel műfaja, elévülhetetlen érdemei vannak Cserkész Emesének, aki tanár, énekes, kórusvezető, karmester és korrepetitor.

„A gospel egy magával ragadó, pozitív energiákat sugárzó műfaj, amely, szó szerint – ezt a saját és testvérem példájából mondhatom – gyógyít. Öröm énekelni, öröm hallgatni, abban reménykedünk, hogy 75 perces koncertünk egyaránt elnyeri a fiatalok és idősek tetszését”, mondta Cserkész Emese. A Szent György Napokon a Sepsi Gospel Band az ország „egyik legjobb jazz-hangjának” tartott, a bukaresti pezsgésből Háromszékre költözött, Luiza Zannal lép fel, aki úgy véli: a gospel „a legnehezebb zenei műfaj”.

„Aki gospel éneklésre adja a fejét, annak ismernie kell a klasszikus zenét, otthon kell lennie az egyházi zenében, tudnia kell dzsesszt, reggae-t, kicsi popot, mindent. A jól előadott gospelnek csodálatos hatása van: arra számítunk, hogy a közönség velünk fogja énekelni a refrént”, mondta a számos díjat magáénak tudó, rangos nemzetközi fesztiválokon rendszeresen fellépő Luiza Zan.

A Szent György Napok főszínpadán, április 28-án, vasárnap 17 órától lép fel a kolozsvári Knockout, amely ha nem is helyi, de erdélyi zenekar. Az 1993-ban alakult banda valószínűleg a legrégebbi aktív romániai magyar rockzenekar, ízig-vérig erdélyi zenét játszik, számos bel- és külföldi fesztiválon bizonyította, hogy nem érdemtelenül vált az erdélyi magyar rockszínpad egyik legkedveltebb együttesévé, fogalmazott Erdély András.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?