Erdély legnagyobb városünnepévé nőtte ki magát a Szent György Napok (GALÉRIA)

Egy hét alatt 40 helyszínen 166 programot kínált az idei Szent György Napok, amelyeknek összesen, mintegy 50 ezer résztvevője volt, számszerűsítették a sepsiszentgyörgyi városnapokat a szervezők, akik megjegyzik: nem túlzás azt állítani, hogy ez Erdély legnagyobb városünnepe.

Az idei fesztiválszezont indító 30. Szent György Napok kulturális hetének 25 előadásán mintegy ötezren vettek részt. A fesztivál hétvége nagyszínpadi koncertjei átlagosan 13 ezer embert vonzottak. A sepsiszentgyörgyi városnapok szervezői szerint legtöbben, több mint 15 ezren az Ossian pénteki koncertjén buliztak, a szombati együttesek közül a The Motans koncertjén voltak a legtöbben, körülbelül 12 ezren, Hobo és zenekara zárókoncertjén és az azt követő tűzijátékon pedig megközelítően 15 ezer ember vett részt.

Az egykori dohánygyár udvarán berendezett The Base - az ifjúság bázisán 6 állandó programra és több, mint 40 eseményre került sor a fesztiválhétvégén, amelyekre naponta közel 2000 fiatal látogatott ki. Az Erzsébet parkban berendezett Gyermekvárosban a három nap alatt mintegy 2500-3000 gyermek vett részt. Itt a legnépszerűbb programok közé tartozott az arcfestés, a tiroli, a Jogom van elnevezésű játék, a Sárkánykutató intézet, továbbá népszerű volt az óriáskifestő, a zenés foglalkozások és a mondókázó is.

Antal Árpád polgármester sikeresnek értékelte a 30. Szent György Napokat és köszönetet mondott a résztvevőknek, hogy a nagy tömeg ellenére mindvégig civilizáltan viselkedtek, semmilyen rendbontásra nem került sor. „Köszönöm a városlakóknak és az idelátogatóknak is, hogy ismét bebizonyították, hogy kulturált módon tudnak ünnepelni. Mind a negyven helyszín „működött”, összesen 166 programpontra került sor. Köszönetemet fejezem ki a Knop Ildikó vezette szervezőcsapatnak, az önkénteseknek, hogy sikerre vitték a jubileumi városünnepet. És köszönöm a fesztiválhétvége helyszíneinek közelében lakóknak a türelmet és a megértést” – nyilatkozta a sepsiszentgyörgyi polgármester. Hozzátette: a 2024-es Szent György Napokat április 23. és 28. közötti periódusra tervezik. 

Évről évre kevesebbet szemetelnek a Szent György Napok résztvevői

Hulladék szempontjából egyre javul a helyzet, tavalyhoz képest is kevesebb szemét gyűlt idén a Szent György Napok alkalmával, mondta Máthé László. A sepsiszentgyörgyi Tega köztisztasági vállalat igazgatója szerint ez egy folyamat, hiszen évről évre azt tapasztalják, hogy az emberek igyekeznek megfelelő helyen eldobni a szemetet. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a köztisztasági vállalat is igyekezett forgalmasabb helyszínekre, megfelelő mennyiségű konténert kihelyezni és azokat folyamatosan üríteni.

Máthé László hozzátette: a főszínpad előtti küzdőtéren szinte lehetetlen, hogy ne legyen valamennyi szemét, azonban ezt a hajnali takarítások során el is tűntették az utcaseprők. A köztisztasági vállalat vezetője felidézte, hogy a tavalyi Szent György Napokon 369 köbméter hulladék gyűlt össze, ám idén ez a mennyiség 264 köbméterre csökkent.

A sepsiszentgyörgyi városnapok alatt, idén naponta 60 személy teljesített szolgálatot, illetve 38 darab 1100 literes, illetve 200 darab 120 literes konténert helyeztek el a város központjában, illetve 8 darab olajos konténert is kihelyeztek. Ez azért fontos, mert összesen 120 liter használt olaj gyűlt össze. Máthé László megjegyezte, hogy bár a korábbi években is volt olajgyűjtő konténer, sok lacikonyhás nem élt a használatukkal és sokan a kanálisokba öntötték a vizet súlyosan szennyező anyagot.

Az igazgató szerint pozitív az is, hogy az elmúlt évekkel ellentétben egyetlen 120 literes kukának sem kelt lába, miközben az elmúlt évek során átlagosan 10 kukát vittek magukkal ismeretlen személyek, vélhetően azok, akik valamilyen kereskedelmi tevékenységet folytattak a vásárban.

A Tega alárendeltségébe tartozó Szépmezői Kutyamenhely dolgozói az Erzsébet Park felső sétányán voltak jelen, gyerekek számára tartottak környezettudatossági játékokat, illetve a szépmezői kutyamenhely lakóiból is jelen voltak páran, így összesen 4 kölyköt és 2 felnőtt kutyát fogadtak örökbe.

Kapcsolódók

Kimaradt?