Szent György Napok: két év után felüdülés volt a találkozások ünnepe

Több tízezer sepsiszentgyörgyinek, környékbelinek és idelátogatónak biztosított lehetőséget szórakozásra, kikapcsolódásra és találkozásra a vasárnap véget ért Szent György Napok. A sepsiszentgyörgyi városünnepet a 100 Tagú Cigányzenekar koncertje és egy látványos tűzshow keretezte, és az ezek közti 9 napban több mint 160 programot kínált.

Vasárnap este a szervezők számítása szerint 20 000 személy gyűlt össze – Sepsiszentgyörgy főtere és a rendezvénysorozatot záró tüzes produkció gyakorlatilag körbevette a tömeget, a színpadtartó elemek és a kovácsoltvas lámpaoszlopok is lángoltak. Azt megelőzően kilenc napon keresztül pezsgett az élet Sepsiszentgyörgyön: két év kényszerszünet után a városnapok valódi fesztiválhangulatot teremtett az utcákon, a tereken, a művelődési intézményekben és még a lakónegyedekben is.Fotó: Codra Botond István

A főszínpadon a helyi zenekarok nagykoncertje alapozta meg a hangulatot, a közös produkcióban négy diákegyüttes és hat felnőtt formáció lépett a közönség elé. Az öt napig tartó főszínpadi produkciókban magyarországi és hazai fellépők mutatkoztak be, így az Edda Művek, a Beatrice, az Ismerős Arcok, a Honeybeast vagy a Blahalouisiana, a hazai együttesek között a Transylmania, a Cargo és Delia. A város több pontján zajlottak rendezvények, az 56-os emlékparkban az iskolák és óvodák népzenei előadásai mellett felnőtt közösségi produkciók mutatkoztak be, a SzimPlatzon a finom falatok és bulik, az egykori Dohánygyár udvarán az Ifjúsági udvart rendezték be, a református vártemplom udvarán koncertek, gyerekfoglalkozások, a főtéren kézműves és helyi termelők vására, és a Sepsiszentgyörgyi Utcazene Fesztivál zajlott.Fotó: Vargyasi Levente 

Életképes a sepsiszentgyörgyi közösség, pozitív jövőképpel

Antal Árpád polgármester hétfőn, a városnapokat kiértékelő sajtótájékoztatón megállapította, hogy a sepsiszentgyörgyi közösség életképes, pozitív jövőképpel, tud dolgozni és civilizáltan szórakozni is. Külön értékelte, hogy érezhetően szervezett volt a teljes eseménysorozat, az előadások pontos időben elkezdődtek, ami hozzájárult ahhoz, hogy a városnapok a rendezettség érzését keltette. A polgármester megköszönte a szervezők munkáját, a városlakóknak pedig azt, hogy rendkívül aktívak és civilizáltak voltak. Köszönetet mondott a belváros lakóinak a megértésért, hiszen akaratukon kívül néhány napig akkor is részesei voltak a fesztiválnak, ha nem szerették volna.

Vargha Fruzsina alpolgármester, aki a volt dohánygyár udvarán berendezett Ifjúsági Udvar 10 ifjúsági szervezet által kínált programjainak koordinálását is ellátta, azt emelte ki, hogy a sepsiszentgyörgyi fiatalság lebontotta azokat a negatív percepciókat, amiket rájuk szoktak húzni, miszerint kezelhetetlenek, zajosak, civilizálatlanul viselkednek. Ezzel szemben az Ifjúsági Udvarban rendkívül szervezetten és civilizáltan szórakoztak.Vargha Fruzsina alpolgármester és Czimbalmos Csaba városmenedzser | fotó: Kristó-Gothárd Hunor

Czimbalmos Csaba városmenedzser arra mutatott rá, hogy idén letisztult volt a kézműves vásár, így végképp sikerült szakítani azzal a korábbi szokással, hogy bóvlit is árusítottak. Törekedtek rá, hogy kiszűrjék a giccses termékeket, így idén már csak kézműves portéka volt kapható. A városmenedzser hozzátette: törvénymódosítást szorgalmaznak, hiszen a jelenleg érvényes jogszabály szerint 23 óráig lehet köztéren vigadozni, ám az lenne a helyes, ha a helyi önkormányzatnak lenne lehetősége ezt a határidőt meghosszabbítani. 

Sepsiszentgyörgyön kiemelkedő az igény a kultúrára

Dancs Zsolt koncertszervező arról számolt be, hogy a Szent György Napi nagyszínpadon öt nap alatt 21 produkció volt látható. Külön kiemelte a Made in Sepsi projektet, amelyben tíz helyi zenekar mutatkozott be. Hozzátette: ismerve a sepsiszentgyörgyi főtér befogadóképességét, drónfelvételek alapján megállapították, hogy pénteken 15 ezren, szombaton 12 ezren, vasárnap pedig 20 ezren gyűltek össze a város főtérén. Knop Ildikó főszervező arra mutatott rá, hogy aktívan 300 személy dolgozott a Szent György Napok szervezésében és lebonyolításában. A fesztiválhétvégét megelőző kulturális hét programjain 95 százalékos volt telítettség, a beltéri előadásokat összesen 9000 néző tekintette meg.  

A sepsiszentgyörgyi városnapok résztvevői nem csak civilizáltak voltak, hanem figyeltek a környezetükre is. Az ötnapos fesztivál hétvége alatt a köztisztasági vállalat összesen 369 köbméter hulladékot szállított el, számolt be Knop Ildikó, aki hozzátette: ez a szemétmennyiség enyhén több mint két évvel ezelőtt, ám akkor két nappal rövidebb volt a szabadtéri események sorozata. Czimbalmos Csaba városmenedzser hozzátette: ami legfontosabb, hogy idén a szemét jelentős része a kihelyezett kukákban volt, nem pedig szétszórva az utcákon.   

A lacikonyhák nem viszonozták az önkormányzat gesztusát: túl drága volt a kínálat

Antal Árpád polgármester ugyanakkor megállapította, hogy egyetlen rendezvény sem tökéletes, ezért kiértékelik a visszajelzéseket, hogy a következőkben tudjanak javítani rajta. Például sokan hiányolták a tűzijátékot. A polgármester kifejtette: időnként próbálkoznak azzal, hogy más látványelemmel zárják a városnapokat, így idén ezt tűzshow-val helyettesítették, ám úgy tűnik nagy az igény a tűzijátékra.Dancs Zsolt, Knop Ildiko, Antal Árpád, Vargha Fruzsina, Czimbalmos Csaba, Erdély András | fotó: Kristó-Gothárd Hunor

A Maszol felvetette, hogy elfogadható-e az, hogy a lacikonyhák az általuk kínált ételt és italt átlag 10 lejjel drágábban adták, mint hétköznapokon?  Egy átlagos napon 10 lejes kürtőskalácsért a városnapokon 20 lejt kértek, a lángosért 15 lejt kellett lepengetni, míg a hétköznapokon 25 lejes hamburger és sültkrumpli-menü helyett 35 lejt kértek el kizárólag a hamburgerért. Antal Árpád lapunk érdeklődésére kifejtette: többen is panaszkodtak, hogy magasak voltak az árak, annak ellenére, hogy az önkormányzat tett egy gesztust a vendéglátóipari egységek fele, hiszen idén nem kértek közterület foglalási díjat, ám ők ez a gesztust nem viszonozták azzal, hogy elérhetőbb áron kínálják termékeiket.

„Korábban azzal indokolták a megemelt árakat, hogy ki kell termeljék az önkormányzatnak befizetett területfoglalási összeget, ám idén erre nem hivatkozhattak” – állapította meg Antal Árpád, aki szerint a városvezetés azért nem kért idén területfoglalási illetéket, mert a vendéglátósok megsínylették a pandémia két évét, de ők rövid idő alatt akartak sokat keresni. Az önkormányzat értékelte volna, ha a vendéglátóknak tett gesztusuk továbbgyűrűzik a fogyasztók felé, és elérhetőbb áron kínálták volna a termékeiket, állapította meg érdeklődésünkre a polgármester.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?