Szent György Napok: az ifjak birtokba veszik a dohánygyárat, a helyi zenekarok a főszínpadot

Új helyszínt és a helyi zenei tehetségeket népszerűsítő programot is hoz az idei Szent György Napok. Az önkormányzat által tavaly megvásárolt volt dohánygyár udvarán rendezik be az Ifjúsági Udvart, amely több helyszínen kínál tartalmas programot a fiatalok számára. Újdonság még a Made In Sepsi program, amelyben tucatnyi sepsiszentgyörgyi zenekar közel 80 zenésze fog össze és mutat be egy nagykoncertet.

Vargha Fruzsina alpolgármester elmondta: az a szándék, hogy az egykori dohánygyár épületét fokozatosan beépítik Sepsiszentgyörgy életébe. Ehhez az első nagy lépés lesz az Ifjúsági Udvar, amely a városnapok fesztiválhétvégéjén, április 29-e és május 1-je között „üzemel”. A programokat a város ifjúsági szervezetei állítják össze, mindenki a saját érdeklődési köre alapján szervez foglalkozásokat, hív előadókat és fellépőket.A Szent György Napok szervezőinek sajtótájékoztatója | fotó: Kristó-Gothárd Hunor

A dohánygyár méretes udvarát öt zónára osztják. Az előadósátorban különböző beszélgetésekre kerül sor, a gazdaságtól a sporton át a biztonságpolitikáig. Emellett működik majd egy külső résszel is kiegészített sportsátor, amelyben asztali sportokat lehet kipróbálni, míg a kinti részben lesz például teqball bemutató, de grundfocira, kosárlabdára, tollaslabdára is sor kerül. Az Ifjúsági Udvarnak lesz egy nyugalmi zónája, ahol jóga, szellemi és fizikai pihenést segítő programokat tartanak. Lesz egy vendéglátó sarok és természetesen a színpad, mondta Vargha Fruzsina. Az Ifjúsági Udvar szervezői még április 10-ig várják a fellépni vágyó zenekarok jelentkezését a rendezvény Facebook-oldalán.

A városnapok fesztiválhétvégéjének péntekén, 14 órakor a fiatalok együtt vonulnak a Szent György szobortól a dohánygyár udvarára ahol „color party-val” veszi kezdetét a három napos buli, vagyis a résztvevők festékpatronokkal színezik be a teret és egymást. Emellett az Ifjúsági Udvar bejáratához felállítják a közösségi falat, amelyet teleírhatnak, rajzolhatnak, festhetnek saját üzeneteikkel. Az Ifjúsági Udvarban szerveznek többek között élő honfoglaló játékot, vakrandit, csocsó, ping-pong, teqball, kártya és társasjáték bajnokság, élő könyvtár, berendezik a suli rádiós sarkot és megtartják a Saint George’s Got Talent vetélkedőt.

Az előadósátorban többek között meghallgathatják Nógrády György biztonságpolitikai szakértő rendhagyó történelemóráját, de meghívnak sikeres sportolókat, rendőröket, tűzoltókat, szó lesz a túrasízésről, a küzdősportokról, életmentést tanítanak, lesz ifjúsági kerekasztal beszélgetés és fiatal vállalkozók fóruma és. A színpadon fellépnek helyi együttesek, lesz tűzzsonglőr előadás és minden nap éjfélig DJ-k pörgetik a lemezeket.A Szent György Napok szervezőinek sajtótájékoztatója | fotó: Kristó-Gothárd Hunor

Egy színpadra terelnek közel 80 helyi zenészt 

Dancs Zsolt, a Made in Sepsi ötletgazdája elmondta: rendkívül büszke arra, hogy a romániai városok közül Sepsiszentgyörgyön a legnagyobb az egy négyzetméterre jutó zenészek száma, akik közül sokan hétköznap a háromszéki megyeszékhelyen élnek, hétvégén pedig népszerű zenekarokban muzsikálnak Bukarestől Budapestig. Idén a Szent György Napok főszínpadán helyet adnak a saját repertoárral rendelkező sepsiszentgyörgyi zenekaroknak, hogy a nagyközönségnek bemutassák színes programjukat.

Kolumbán Zenge szervező hozzátette: felhívásukra 19 együttes jelentkezett, kettő visszalépett és hatot elutasítottak, mert nem sepsiszentgyörgyiek voltak. A sepsiszentgyörgyi zenekarok április 28-i, csütörtök este 8 órától kezdődő nagykoncertjét négy diákegyüttes, az Álljunk meg!, a Silent Stories, a Taking Back July és a House of Pioneers indítja. Ezt követi a hét „veterán” zenekar, a White Betty – Fehér Böske, Szabadon Eladom, parallel lives, Evilági, Moni Acoustique, Snaps&Voces&Slang Gospel Band és Luiza Zan valamint a Szalonspicc zenekarok egyenként mintegy 15 perces koncertje. Az egymást követő zenekarok koncertjeit technikailag úgy oldják meg, hogy ne legyenek köztük szünetek, így ne törjön meg a koncert lendülete, tette hozzá Dancs Zsolt, aki szerint a közel 3 órás produkció végén a közel 80 zenész együtt ad elő egy meglepetés-dalt. További részletek a www.szentgyorgynapok.ro honlapon.

(Címlapfotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?