Ütős programkínálattal indítja a nyarat a NyárON Szereda

Négy nap alatt tíz helyszínen mintegy nyolcvan eseményre várják a szervezők a közönséget Csíkszereda nyárindító fesztiválján június 9–12. között. Érkezik többek között Ákos, a Kiscsillag, a Parno Graszt, a Budapest Bár, a Szempöl, de a párhuzamosan futó események között lesz operafesztivál, néptánctalálkozó és színházi előadás is.

Négynapos nyárindító eseményre hívnak minden zenerajongót, kultúrakedvelőt Csíkszeredában június 9–12. között az első alkalommal megszervezett NyárON Szereda fesztiválra. A programról sajtótájékoztató keretében számoltak be a csíkszeredai városháza és a szervező csapat képviselői szerdán délelőtt.

„Négynapos fesztiválra készülünk, amelyen a magyar zene világa köré épülő programokkal találkozhatnak a Csíkszeredába látogatók és a csíkiak. Június közepén, a tanévzárókor Csíkszeredában indítjuk az erdélyi nagyvárosokat érintő turizmus-fesztivál programot. Ebből hagyományt szeretnénk teremteni” – fogalmazott Korodi Attila polgármester.

Hozzátette: minden generációt megszólító műfajt szeretnének felsorakoztatni, így a pop-rock zene mellett jelen lesz komolyzene, kamarazene, színházi zene és olyan programok is helyet kapnak, amelyek ötvözik a zene világát a kultúra más szeleteivel. A fesztivál eseményei javarészt a városközpontban zajlanak, de bekapcsolnak olyan tereket is, amelyek eddig nem jelentek meg kulturális programokban a Mikó-vártól a város legnagyobb bevásárlóközpontjáig, hangzott el.Bordás Attila, Korodi Attila, Sógor Enikő | A szerző felvételei

Sógor Enikő, alpolgármester, az esemény intézményi koordinátora kiemelte: hagyományteremtőnek szánják a rendezvényt, ugyanakkor közösséget is szeretnének építeni. „Több korosztályt, több ízlésréteget próbálunk megszólítani, lesznek programok délelőtt, délután, este, éjszakába nyúlóan. Szeretnénk olyan tereket is bevonni, amelyek mellett hétköznap elmegyünk” – fogalmazott a városvezető. Hangsúlyozta: a közösségteremtésnek nagyon jó eszköze a kortárs zene.

A fesztiváljelleget erősíti, hogy nemcsak élő zenés programok lesznek, hanem színházi előadások, improvizatív zenei alkalmak, vagy például folkudvar is. „Igyekszünk csípős, fűszeres csíki jelleget adni az eseménynek. Figyelünk arra, hogy az emberek itt hogy élnek. Szeretnénk az eseményeket integrálni abba, ahogy Csíkszereda működik” – tette hozzá az alpolgármester.

A NyárON Szereda eseményeivel lesznek párhuzamosan futó rendezvények is, mint a Csűrdöngőlő gyermek- és ifjúsági néptáncfesztivál, illetve a Székelyföldi Operafesztivál is. Ezen kívül lesznek csatolt programok is, amelyek részben a gasztronómiát érintik, tudtuk meg. A fesztivál helyszíneit egy fesztiváltérkép segítségével lehet majd felfedezni, amely a környezetkímélő közlekedési módokat részesíti előnyben.

Jól ismert és új helyszínek is lesznek

Már elérhető a fesztivál honlapja, jelentette be Bordás Attila, az eseményt szervező csapat képviseletében. „Olyan zenekarokat hívtunk meg, amelyekkel ki próbálunk elégíteni nagyjából minden korosztályt és igényt. Olyanok jönnek, mint a Kiscsillag, Elefánt, Analóg Balaton, Magashegyi Underground, No Sugar, Maszkura, Kaukázus, Inefabble, Ákos, Titán, Anima Sound Sistem, Szempöl Offchestra, Tündérground, Zuboly, Bongor, DJ Palotai” – sorolta a szervező.

Hozzátette, hogy olyan helyszíneket is igyekeztek választani, amelyek újdonságot jelentenek, ilyen például az egyik bevásárlóközpont parkolóházának teteje, ahol koncertek lesznek. Szintén szabadtéri helyszín lesz a Mikó-vár belső udvarán található nagyszínpad, a Csíki Játékszín előtti térség, a Petőfi utca.

Különlegességnek számít majd a Zengő-tér, amelyet a Petőfi utca 35-ös szám belső udvarán építenek fel egy régi csűr odahelyezésével és a népzenei-, néptánc programoknak ad majd otthont – emelte ki Bordás Attila. A koncertek, táncházak, villámcsődületek, gyerekprogramok, előadások összesen mintegy 80 programpontot jelentenek. Érdekesség lesz a központi parkban kialakított „Béke szigete” chill-zone, ahol klasszikus zene szól négy napon keresztül – tette hozzá.

A hagyományos előadóterek is bekapcsolódnak majd a fesztivál eseményeibe, a Csíki Játékszín színpadán például sanzonesten vehetnek részt az érdeklődők, de a Szakszervezetek Művelődési Házában és a Csíki Moziban is lesznek programok – mondta Bordás Attila. Mindemellett szeretnék a várost olyan dekorációs elemekkel is ellátni, amilyet eddig nem láthattak a városlakók – tette hozzá.

A NyárON jegyei elérhetőek ezen az online felületen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?