Bélyegsorozatra kerültek Csíkszereda ikonikus épületei

Csíkszereda látványosságainak, építészeti kincseinek szentelte új bélyegsorozatát a Román Posta. A sorozatot Korodi Attila polgármester mutatta be a sajtó képviselőinek szerdán.

A napokban hozta forgalomba a Román Posta filatéliai vállalata, a Romfilatelia a romániai városok építészeti kincseinek szentelt új bélyegsorozatát, melyet ezúttal Csíkszereda látványosságainak szenteltek. A négy bélyeges sorozatot Korodi Attila stílszerűen a csíkszeredai 1-es számú postahivatal előtt mutatta be szerdán délelőtt a sajtó képviselőinek.Fotó: Hargita Népe

„Csíkszeredáról szól bélyegméretben olyan középületeken keresztül, amelyek valamilyen szempontból nagyon erős szimbolikával bírnak nekünk közösségként és a külvilág is tud ezekről, mert így vagy úgy találkoztak ezekkel az épületekkel” – fogalmazott a városvezető. A bélyegeken a csíksomlyói kegytemplom és Mária-kegyszobor, a Római Katolikus Főgimnázium, a Vákár Lajos Műjégpálya, valamint a Mikó-vár jelenik meg. A polgármester kiemelte: a csíkszeredai közösségi élet „rezzenéseit” próbálták néhány centiméteres bélyegfelületre átvinni.  A bélyegek a Romfilatelia több éves projektjének a részeként jelentek meg, tette hozzá.

Korodi Attila hangsúlyozta: Csíkszeredáról korábban soha nem jelent meg bélyeg. „Fontos lépés, örülök ennek a projektnek, ami egy kis színfoltot jelent a mi munkánkban. Ha összefogunk, ez a színfolt lehet egy erő is a közösségben. Kevés bélyeget használunk, kevés levelet küldünk, de arra biztatok minden csíkszeredait, hogy jöjjön, vegyen egy Csíkszeredáról szóló bélyeget és a legjobb barátjának, ismerősének küldjön levelet” – biztatott a városvezető.

A bélyegek a postahivatalokban kaphatók, de a bélyeggyűjtők számára is elérhetők. A bélyegek különböző értékűek, a Vákár Lajos Műjégpályát ábrázoló 16 lejes, a Mikó-várról szóló 10 lejes, a Római Katolikus Főgimnáziummal megjelenő 3 lejes, a csíksomlyói kegytemplommal készült pedig 2 lejes – sorolta Korodi Attila. Emellett megjelent egy katalógus, amely román és angolnyelven tartalmazza azokat a legfontosabb információkat az ábrázolt épületekről.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Korodi Attila kiemelte: az elmúlt évben fogadták el Csíkszereda címerét, amely szintén rajta van mindegyik bélyegen.

Kapcsolódók

Kimaradt?