A megemelkedett bentlakás-költségekre panaszkodnak a szülők Csíkszeredában

Jelentősen megdrágultak a középiskolai bentlakások díjai Csíkszeredában. A megnövekedett energiaárak és étkezési költségek miatt kellett árat emelniük az intézményvezetőknek. Van olyan kollégium, ahonnan a diákok egy része inkább kiköltözött. Olvasói levél nyomán jártunk utána az ügynek.

Olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy egyik hónapról a másikra jelentősen megugrott középiskolás gyermekének lakhatási költsége a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola bentlakásában. Az iskola által működtetett intézményben a szülő szerint március hónapban 650 lejről 908 lejre emelkedett a lakhatás és étkezés költsége. Olvasónk levelében arra is rámutatott, hogy az áremelkedés következtében számos diák kiköltözött, mert a szülők nem tudták kifizetni a megemelkedett költségeket.

A szentegyházi édesanya leszögezte: szívügyüknek és kötelességüknek érzik a gyermekek továbbtanulását, ám kétségbeejtőnek találják a helyzetüket az emelések nyomán kialakult helyzetben.

Az ügyben megkerestük Szén Jánost, a bentlakást működtető Kós Károly Szakközépiskola igazgatóját. Az intézményvezető szerint egyszerű magyarázata van az áremelésnek: a csíkszeredai önkormányzat közüzemi vállalata jelentősen megemelte a távhőszolgáltatás árát, ami érinti a bentlakás fenntartási költségeit is.

Megemelkedett a fűtés ára, 447 lejről 1025 lejre növekedett a gigakalória ára. Mivel a bentlakást a hőszolgáltató fűti, kénytelenek voltunk emelni az árakon” – szögezte le Szén János. Hozzáfűzte: márciusban valóban jóval többet kell fizetniük az érintett szülőknek, mivel hosszú a hónap és 23 munkanapra kellett a díjat beszedniük. A díj növekedésében közrejátszik az étkezés drágulása is, 15 lej helyett 16 lej 50 banit kell fizetniük, ami 10 százalékos növekedést jelent. A fenntartási költség pedig 255 lejről 512 lejre emelkedett, tette hozzá az igazgató.A csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola bentlakása | A szerző felvétele

Szén János kiemelte: a bentlakás díja ugyanakkor hónapról hónapra változik aszerint, hogy hány tanítási nap van, így áprilisban két hétre számolják a rezsiköltséget, ami 205 lej lesz, májusban 410 lejt, júniusban pedig 307 lejt kell majd fizetni.

Nem volt más lehetőségük

„Nem volt mit tennünk, sehonnan támogatást erre a célra nem kapunk. Ha nőnek az egyéb költségek, továbbra is kénytelenek vagyunk alkalmazkodni az emelésekhez. Jelzem, a villany és a víz áremelkedését ebbe a díjba nem számoltuk még bele. A szülők egy része nagyon könnyen úgy döntött, hogy kiveszik a bentlakásból a gyermekeket, ami tovább nehezíti a mi helyzetünket” – mutatott rá az igazgató. Ugyanakkor kiemelte: minden rosszban van valami jó, ez esetben az eddigi két bentlakásépület helyett egybe költöztették a diákokat.

Mivel 70 tanuló elment, egy épületbe tudtuk őket költöztetni, így azt az egy épületet remélem, fenn tudjuk tartani és ezt a tanévet ezen az áron ki tudjuk vinni” – fogalmazott Szén János.

A Csíkszeredában működő intézmények közül a díjak emelésére kényszerült a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium bentlakása is – tájékoztatott a Maszol érdeklődésére Tamás Levente igazgató. Mint elmondta: utoljára 2017-ben emeltek árat, majd idén február elsejétől voltak kénytelenek változtatni a havi díjon a 134 diák számára otthont biztosító intézményben.

„Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően, amelyek 11 sikeres pályázat útján valósultak meg, az épületek energiahatékonysága nőtt. Most vagyunk ennek a folyamatnak a végén, júniusban történne az épületrehabilitáció lezárása és átadása” – mondta Tamás Levente. Hozzátette: a fejlesztéseknek köszönhetően nem kellett drasztikus intézkedést hozniuk, február 1-jétől 15 százalékos emelést eszközöltek.

„Az energiaárak és az élelmiszerárak instabilitása, kiszámíthatatlansága miatt nem tudjuk, meddig tartható fenn a jelenlegi állapot. Jelen pillanatban nem áll szándékunkban továbbemelni. Amennyiben az árak hangsúlyosabb robbanása bekövetkezik, akkor természetesen hozzá kell igazodnunk” – fogalmazott az igazgató. Mint hozzáfűzte, nagyobb mértékű támogatásban nem részesül az intézmény.

Spóroltak a fűtésen

A Csíkszeredában működő harmadik magyar bentlakás, a Székely Károly Szakközépiskola fenntartásában működik. Mint Blénessy Csaba intézményvezető elmondta: a megnövekedett fűtésköltségek miatt nem volt könnyű fenntartani a téli időszakban az iskolát és a bentlakást. Előfordult, hogy a fűtést vették vissza olyan mértékben, hogy a diákok nagykabátban ültek az órákon.

Az 50 bentlakó diák többsége elfogadta az emelés tényét, amely 30 százalékos volt, és nem volt jellemző, hogy emiatt költözött volna ki valaki a kollégiumból. „Remélem, et az iskolai évet végig tudjuk vinni ezzel az árral és nem kell már sokáig fűteni. Hogy mi lesz jövőre, erről nem tudok sokat mondani, kiszámíthatatlan minden, nehéz előre tervezni” – tette hozzá Blénessy Csaba.

A polgármesteri hivatal nem tud segíteni

Az áremelések ügyével megkerestük Csíkszereda iskolahálózatért felelős alpolgármesterét, Sógor Enikőt. Amint a városvezető elmondta: a polgármesteri hivatal alárendeltségébe tartozó összes intézmény élt az árkompenzáció adta lehetőséggel. „Minden intézmény a megfelelő kéréscsomagot eljuttatta a szolgáltatók felé, és folyamatban van a kedvezményes számlák kiállítása. Az árkompenzáció azonban nem vonatkozott a távhőszolgáltatóra, esetünkben a Közüzemek Rt-re, amely viszont az áfa értékét öt százalékra csökkentve igyekezett segíteni” – tájékoztatott az alpolgármester.

Hozzátette: várhatóan április folyamán jelenik meg egy újabb sürgősségi kormányrendelet, amely a piac ezen szektorát is magában foglalja majd. Mint kiemelte, fontos tudni, hogy az 1/2011-es számú Országos oktatási törvény csupán az egyetemi bentlakásokról rendelkezik, míg az iskolákhoz tartozó bentlakásokról nem.

„Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, minden jó szándéka ellenére sem tud a bentlakások fenntartási költségeire összegeket átcsoportosítani, így azoknak önfenntartóknak kell lenniük. Értelemszerűen az energiaszektorban tapasztalható drágulások kihatnak a bentlakások fenntartási költségeire is, amely sajnálatos módon a bentlakó diákokat és szüleiket érinti hátrányosan” –nyilatkozta Sógor Enikő.
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg