Határokon átívelő összefogással segítik a Hargita megyei szakképzést

Nagy értékű fodrásztanműhely berendezéséhez szükséges felszerelést kapott a csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskola. A Magyarországról, egy cégcsoport közreműködésével érkezett adományok hosszú távra tervezett együttműködés révén érkeztek az intézményhez.

Politikusok, oktatási szakemberek és a sajtó jelenlétében adták át csütörtökön azt az 5 millió forint értékű fodrászati berendezést, amelynek segítségével újabb szaktantermet tud berendezni az egyik legtöbb diákot oktató csíkszeredai szakközépiskola. Az eseményen Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta: az adománnyal a fodrászműhely felszerelése gazdagodik, de a cégcsoport tervei között szerepel egy magas technológiájú telephely létrehozása elektronikai cikkek előállítására, ahol ötven főt foglalkoztatnának.

„Az oktatást mindig prioritásként kezeltük, és ennek minden téren beérik a  gyümölcse. Népszerűsítjük a szakoktatást, foglalkozunk a románoktatással, az érettségivel, illetve a kisérettségivel. Utóbbival talán kivételként foglalkozom, figyelembe véve a Kiss Tamás szociológus által mondottakat, hogy az erdélyi magyar politikai elit egyáltalán nem tematizálja az érettségi magyar diákokkal szembeni diszkriminatív voltát” – nyilatkozta a megyeelnök.

Sükösd Annamária, a Kájoni János Szakközépiskola igazgatója kiemelte: a fodrász szakma az egyik legkedveltebb képzés az intézményben. A fodrászok az Erasmus+ program keretében külföldi tanulmányúton való részvételre is lehetőséget kaptak, ahol a diákok megerősítést nyerhettek azzal kapcsolatban, hogy a jól elsajátított szakmának nemzetközileg is van elismertsége – hangsúlyozta az intézményvezető.

Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere kitért arra, hogy a megyeszékhely is kiemelten foglalkozik az oktatás, azon belül a szakoktatás kérdésével, hozzátette: számos szakterületen komoly szakemberhiány lépett fel az elmúlt évek során. Az elöljáró hangsúlyozta: Csíkszeredában 11 oktatási intézményben folynak beruházások különböző európai uniós és saját források felhasználásával, amelynek eredményeképpen mintegy 80 millió lej értékben végeznek el különböző munkálatokat.

Korodi Attila parlamenti képviselő, az RMDSZ csíkszeredai polgármesterjelöltje hozzászólásában rámutatott: kiemelten fontos, hogy a diákok minél kisebb korban, tudatosan, a lehetőségek ismeretében a lehető legjobb döntést hozhassák meg a pályaválasztás terén. „Nagyon fontos, hogy a város mostani beruházásaival stabil infrastruktúrát ad az iskolai rendszernek. Ezt az épített infrastruktúrát kell megtölteni tartalommal és ebben partnereknek kell lennünk, hogy jól működjön az oktatás” – emelte ki Korodi Attila.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?