Derültek ki részletek a Hargita megyei tanévkezdésről, de sok még a kérdőjel

Semmi sem biztos még a Hargita megyei tanévkezdéssel kapcsolatosan, derült ki a Hargita Megyei Főtanfelügyelőség, a Megyei Egészségügyi Igazgatóság (DSP) és a pefektusi hivatal közös keddi sajtótájékoztatóján. Az oktatási intézmények a települések közegészségügyi besorolását, valamint saját helyzetüket is figyelembe véve tesznek javaslatot az oktatás elindításának módjára, a döntést a megyei vészhelyzeti bizottság hozza meg csütörtökön.

Demeter Levente főtanfelügyelő a sajtótájékoztatón elmondta: Hargita megye, öt települést leszámítva, a zöld jelzésű zónába tartozik, tehát az iskolák többségében a diákok tantermi jelenlétével kezdődhet az oktatás. Csíkszereda, Csíkszentmihály, Csíkrákos, Csíkcsicsó és Gyergyószárhegy azok a települések, ahol sárgával jelölt forgatókönyv szerint indulhat a tanév. Ezekben a helységekben az iskolák nem fogadhatják valamennyi diákjukat az órákon, egy részüknek online oktatást kell szervezniük.

A főtanfelügyelő elmondta, folyamatosan kapcsolatban vannak a prefektusi hivatallal, a megyei tanáccsal, a polgármesteri hivatalokkal, mindazokkal az intézményekkel, amelyek segíteni tudják az iskolák megfelelő felszerelését, hozzájárulhatnak ahhoz, hogy biztonságban ülhessenek be a gyerekek a tantermekbe.

Problémák, feladatok a tanévkezdés körül

Demeter Levente elmondta, néhány iskolát leszámítva tudják biztosítani a szükséges fertőtlenítőszereket az iskoláknak. A tanintézmények mintegy felének nincsenek tartalékai arra az esetre, ha valaki helyzetéből adódóan nem rendelkezik maszkkal vagy egyszerűen otthon felejti. „Ezen a területen is igyekszünk együttműködni a polgármesteri hivatalokkal, mert az ő lehetőségük és felelősségük, hogy ezeket az eszközöket az iskoláknak megvásárolják” – emelte ki a főtanfelügyelő.

A további problémák között Demeter Levente megemlítette az ingázók helyzetét. Erről hétfőn egyeztettek a megyei tanács munkatársaival, és várhatóan csütörtökig intézkednek ezen a területen is. A főtanfelügyelő rámutatott, hogy az iskolabuszok befogadóképessége a járványügyi szabályok miatt felére csökkent, ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy Hargita megyében kifejezetten magas az ingázó diákok száma.

Demeter Levente elmondta: a bentlakásos iskolák biztosan nem fogják tudni elszállásolni az összes, kollégiumi elhelyezést igénylő diákot, hiszen a járványügyi intézkedéseknek megfelelően kellett átalakítaniuk a szobákat, illetve minimalizálniuk kell az egy helyiségben lakók számát.

A tanfelügyelő megemlítette még, hogy a májusi felmérések során összegyűjtött adatok szerint Hargita megyében 4200 olyan diák tanul, akik nem rendelkeztek az online oktatáshoz szükséges eszközökkel. Ezek beszerzésére pályázhatnak az iskolák, a tanintézményeket működtető önkormányzatok, illetve az iskolákkal együttműködve a tanfelügyelőségek és a helyi önkormányzatok, a költségeket utólag térítik meg a Versenyképességi Operatív Program keretéből.

Döntés csütörtökön

A Maszol érdeklődésére Demeter Levente elmondta: az biztos, hogy Csíkszeredában a zöld forgatókönyv szerint nem indulhat el az oktatás, az óvodák kivételével, ahol teljes létszámban jelen lehetnek a gyerekek. A főtanfelügyelő kiemelte, hogy csütörtökig minden bizonnyal várni kell a végleges döntésre az iskolakezdéssel kapcsolatosan. Addig kell ugyanis az oktatási intézményeknek javaslatot tenniük arra, milyen forgatókönyv szerint kezdik el az oktatást.

Demeter Levente kiemelte, hogy a sárga besorolású települések intézményei kötelező módon teljes létszámban indítják az óvodákat és az elemi osztályok tanítását, hasonló módon kezdődhet az oktatás a 8. és a 12. osztályokban, az 5-7., illetve a 9-11. osztályok pedig felváltva, az iskola döntése alapján egy- vagy kéthetes váltásban fognak iskolába járni.

„Mi az iskoláktól azt kértük, hogy legkésőbb holnap délig (szerda, szerk.) küldjék be a döntésüket. Ezeket egyenként megvizsgáljuk a tanfelügyelőségen, összesítjük és javasoljuk a megyei vészhelyzeti bizottságának elfogadásra, amely csütörtökön fog ülésezni. A kéréseket az egészségügyi Igazgatóság is láttamozza” – foglalta össze a döntési folyamatot Demeter Levente.

Hétfőn még így volt

Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere hétfőn délelőtt nyilatkozott a csíkszeredai iskolakezdés lehetséges módjairól és problémáiról. Ekkor még nem lehetett tudni, hogy Csíkszereda a járványtani szempontból sárga besorolású települések közé került. A városvezető akkor aról beszélt: a rendes kerékvágásban kezdhetik meg a csíkszeredai óvodák, napközik és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai az új tanévet. Az V-VIII. osztályosok és a középiskolások esetében részben a járványügyi szabályok, részben a folyamatban lévő intézmény-felújítások árnyalják a képet. Az intézményvezetők jelenleg is a legjobb megoldásokat keresik.

A megszokott módon, délelőtti oktatás keretében fogadnák a gyermekeket a csíkszeredai iskolák alsó tagozatai (0-IV. osztályosok), valamint óvodái és napközijei – mondta a sajtótájékoztatón Ráduly Róbert. Hozzátette: ennek érdekében néhány intézménynek többletfelületre, új osztálytermek bevonására lesz szükség. Konkrétan a Livia Rebreanu iskola 4, a József Attila Általános Iskola 11 tantermet kell kialakítson, előbbi esetében október közepéig-végéig, míg utóbbi esetében az egész első félévre. Beszámolója szerint megbeszélést folytattak az iskolák vezetőségével a legjobb megoldás érdekében. Elhangzott: a város akár a szükséges bérleti díjakat is állja, ha más megoldás nem adódik.

A polgármester szerint a helyszínek keresése a hét első felében megoldódik. Lehetséges oktatási helyszínként szóba került a városháza kezelésébe kerül volt Postabank épülete, ahol korábban oktatási központ is működött, itt két tanterem kialakítására lenne lehetőség, ezen kívül egy szintén önkormányzati tulajdonban lévő Petőfi utcai ingatlanban, amit eddig a Gyulafehérvári Caritas használt, egy osztályteremben történhetne oktatás. A megoldás érdekében egyeztetések zajlanak Hargita Megye Tanácsával, a különböző egyházakkal, valamint a KALOT Egyesülettel is.

A felső tagozatosok esetében (V-VIII. osztályok) már több lehetséges variáció is szóba került. Mint az elöljáró fogalmazott: a Xantus János Általános Iskola kivételével mindenütt lesznek „sajátos, egyedi megoldások”. A Nagy Imre Általános Iskolában egyfajta rotációs rendszerben fognak a felsősök iskolába járni, a Liviu Rebreanu Általános Iskola felsősei az Octavian Goga Gimnázium épületében, délután fognak tanulni. A József Attila Általános Iskola esetében is délutáni, illetve részbe virtuális oktatás várható, a Petőfi Sándor Általános Iskolában is lesznek olyan felső tagozatos osztályok, ahol nem kezdődhet az eddig megszokott módon a tanév – összegzett az általános iskolák tanévkezdésével kapcsolatosan Ráduly Róbert.

A középiskolák tanévkezdésével kapcsolatosan a polgármester elmondta: öt intézmény kezdi a megszokotthoz nagyon közel álló módon az őszi oktatási tevékenységet, ezek a Márton Áron Gimnázium, a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium, az Octavian Goga Gimnázium, a Székely Károly Szakközépiskola és a Nagy István Művészeti Szakközépiskola. Utóbbi esetében várhatóan lesznek külső oktatási helyszínek, mint a Szakszervezetek Művelődési Háza, vagy a Kossuth Utcai Galéria.

A csíkszeredai kollégiumok (bentlakások) megnyitásával kapcsolatosan Ráduly Róbert elmondta: többféle megoldás közvonalazódik. A Kós Károly Szakközépiskola kollégiuma megnyílik, a Segítő Mária Gimnázium kollégiuma igyekszik a tanévkezdésre az előírásoknak megfelelően átalakítani belső tereit, míg az Octavian Goga Gimnázium kollégiuma biztosan nem nyit meg szeptember 15-én, várhatóan 2-4 héttel a tanévkezdést követően fogadhat újra diákokat, tudtuk meg.

Csökkentett diáklétszámmal, de a tanévkezdésre megnyitja kapuit a Márton Áron Tehetséggondozó Központ – emelte ki Ráduly Róbert, hozzátéve: mivel a kollégium lakói közös felületeket használnak az FK Csíkszereda labdarúgóival, ezért a diákoknak vállalniuk kell a kétheti rendszerességgel elvégzett koronavírus-tesztet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?