Ismét megtartják a Szatmárnémeti Városnapokat magyar és román sztárfellépőkkel

Két év kényszerszünet után, jelentősen átalakulva tér vissza a Szatmárnémeti Városnapok. A rendezvény egyúttal a felújított főtér avatóünnepsége is lesz – hangzott Kereskényi Gábor polgármester péntek délben tartott sajtótájékoztatóján.

Mint kiemelte, az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt nem lehetett városnapokat szervezni, a többi megszokott szatmári rendezvény is vagy elmaradt, vagy csökkentett üzemmódban zajlott. Ennek ellenére a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ 2022-ben is több mint ötven rendezvénnyel próbálja színesebbé tenni a szatmári mindennapokat.

Kereskényi Gábor polgármester | Fotó: Czinzel László

A polgármesteri hivatal és a G.M. Zamfirescu Kulturális Központ idén május 26–29. között szervezi meg a város legnagyobb rendezvényét. Újdonság, hogy a most felújított főtérről kizárják az ételt-italt kínáló árusokat, ők a közeli Transilvania sugárútra költözhetnek majd be. Az útszakasz lezárásakor viszont figyelnek arra, hogy a városnapi sütés-főzés ne akadályozza a felhajtást sem a Golescu-, sem pedig a Decebal-hídra.

Az idei városnapokon a szervezők emelik a vendéglátóipari szolgáltatások színvonalát is, elsősorban azzal, hogy nagyobb változatosságára törekszenek. Az elkészítés során nagy füsttel járó „hamszi” típusú ételek forgalmazását nem engedélyezik. Emellett nagy hangsúlyt fektetnek a standok kellemes megjelenésére, a tisztaságra és higiéniára.

A köztisztaság megőrzése érdekében több kisebb és nagyobb szemétgyűjtő pontot alakítanak ki, ugyanakkor modern vécékonténereket helyeznek el a rendezvény teljes területén. Az új főtéren a nagyszínpad is új helyre költözik: most a főtéri tömbházaknak háttal, a Szamos töltése felé fordítva helyezkedik majd el – így a töltésen elhelyezett lépcsők egyfajta lelátóként működnek majd.

A nagyszínpad mellett lesz színpad a Batthyány (Corneliu Coposu) sétányon is, ahol elsősorban gyerekelőadások és folklórműsor várja majd a szatmáriakat.

A rendezvény hivatalos megnyitója csütörtökön lesz: a Dinu Lipatti Filharmónia és vendégművészei előadásában Carl Orff remekműve, a Carmina Burana szólal meg az Új Központban. Ez lesz gyakorlatilag az új újközpont avatója is, bár pántlikavágásra és ünnepi beszédekre nem kell számítani. Ezen az estén lép hivatalosan majd működésbe a város első zenélő szökőkútja is.

A pénteki nap programjával elsősorban a fiatalabb generációnak kedveskednek a szervezők. Fellép majd Iuliana Beregoi és Randi, de az est fénypontjaként napjaink egyik leghíresebb romániai előadója, INNA kápráztatja el a közönséget. Őket követően DJ Shiver látványos show-ja, majd szatmári lemezlovasok várják a bulizni vágyókat.

Szombaton a 3 Sud Est hozza vissza a 2000-es évek hangulatát, majd őket a leginkább fiatalok körében népszerű, számos fülbemászó slágert jegyző magyarországi Wellhello követi. A fellépők sorát a szintén nagy népszerűségnek örvendő Andra zárja.

 A koncertet követően először kápráztatják el a szatmáriakat drón show-val. Erről Kereskényi elmondta: egyrészt újdonsággal szolgálnak a szatmáriaknak, de meghallgatták a kisállat-tulajdonosok kérését is, így tűzijáték helyett drónok szolgáltatják majd a lélegzetelállító műsort, amely a főtérről és a Transilvania sugárútról lesz jól látható.

Vasárnap, a városnapok utolsó napján a 90-es évek hangulatát hozza el Szatmárnémetibe a Semnal M, a magyarországi Neoton Família Sztárjai és Ștefan Bănică Jr.. A programot természetesen számos más esemény egészíti majd ki, amiről egy későbbi időpontban tájékoztatnak a szervezők.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?