banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Szemétügy: hiába a bizonyíték, a környezetvédelmi őrség mossa kezeit

Nem ellenőrizte újra a Kolozs Megyei Környezetvédelmi Őrség (Garda de Mediu) a Kolozs Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Központot azok után, hogy a Clujul Civic csoportban április középén közzétett videó szerint válogatatlanul hever sok tízezer zsáknyi szemét és egyéb hulladék a központ lerakójában. Az egyik felügyelő akkor azt nyilatkozta, nem érti, mi történhetett, hisz pár hete minden rendben volt. Azt ígérte, kimennek megnézni, mi történik ott. Ismét rákérdeztünk: válaszuk szerint nem mentek ki újra, és korábban nem volt rendben minden.

Mint arról korábban beszámoltunk, bontatlanul hevernek a szemeteszsákok, ezenkívül mindenféle műanyag szemét, például matracok, sörös ládák láthatók a Kolozs Megyei Integrált Hulladékkezelési Központ szeméttárolójában, ott, ahol válogatni kellene a háztartási hulladékot és ahol „semmi nem szabadna legyen, ami 8 centiméternél nagyobb, amekkora a lyuka a válogató szitájának”, ahogy azt Szakáts István aktivista magyarázta, aki a drónfelvételt közzétette a Facebookon. Szakáts szerint több tízezer zsák hever ott, mindezt bejegyzése szerint egy brit diplomatával dokumentálták.

Fotók: képernyőmentés

Még a felvétel közzétételekor, április közepén rákérdeztünk, mit szól ehhez a környezetvédelmi őrség. A felügyelő, akivel sikerült beszélni, értetlenkedve magyarázta, ő maga járt ott alig pár héttel azelőtt, és mindent rendben találtak. Azt is hangsúlyozta, ezek után mindenképp újra ellenőriznek a hulladékgazdálkodási központnál, melyet a Supercom vállalat kezel egy éve.

„Láttam a szóban forgó bejegyzést, és kimegyünk ellenőrizni, megnézni, hogy mi történt, hiszen pár héttel ezelőtt ott jártunk, három napon át ellenőriztünk, és azt láttuk, hogy működik minden állomás és minden válogató futószalagja, ahogy kell” – mondta akkor Radu Băcilă felügyelő, aki azt is állította, hogy átlalánosságban minden megfelelően működik a Kolozs Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Központnál (CMID), erről közvetlenül győződött meg, hiszen személyesen is jelen volt az ellenőrzésekkor.

Néhány héttel később rákérdeztünk, ellenőriztek-e és mit találtak a hulladékgazdálkodási központnál. Levélben elküldött válaszukban azt írják: a Kolozs Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Központnál szakértői ellenőrzést tartott a Kolozs Megyei Környezetvédelmi Őrség idén március 5-é és 7-e között. Az eltérés a korábban a felügyelő által említett időpont – körülbelül április első napjai – és a levélben említett dátum között lényegtelenebb, mint az, hogy, míg a felügyelő szerint mindent rendben találtak, a válaszlevél szerint nem így volt. „Az elkészített ellenőrzési dokumentumban a hulladékgazdálkodási központ ügykezelője számára egy sor intézkedést állapítottak meg, melyekhez határidőt is megszabtak, az előírt intézkedések kivitelezésének módját/stádiumát a jövőbeli ellenőrzések és vizsgálatok során ellenőrzi a Kolozs Megyei Környezetvédelmi Őrség” – áll a válaszukban. Hogy mit találtak, és milyen intézkedéseket írtak elő a Supercomnak, arról nem adtak információt. Arra a kérdésre sem válaszoltak semmit, hogy mit találtak a lerakóban, és hogy hogyan lehetséges, hogy egyszer megfelelően működik a központ, aztán néhány hét múlva válogatatlan hulladékkal van tele a lerakó.

A környezetvédelmi őrség válaszában megjegyzi még, hogy az említett ellenőrzéstől a válaszadásig tartó időszakban nem érkezett hozzájuk panasz azzal kapcsolatban, ahogyan a Supercom által adminisztrált központ a háztartási hulladékot kezeli.

Szakáts István a Maszolnak korábban elmondta, időről időre feljelentést tesz a környezetvédelmi őrségen a hulladékkezelés miatt. A cikkünk megjelenése után Szakáts István újra kiment filmezni. Bejegyzése szerint a Környezetvédelmi Őrség csakis úgy nem láthatta a szeméttengert, ha legalább 300 méteren keresztül felfele néztek. Mint bejegyzésében írta, „a környezetvédelmi őrség a hulladékkezelőnél zajló környezetvédelmi bűncselekmény cinkosa”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?