A hatóság szerint minden tökéletes, miközben tengernyi a válogatatlan szemét a pataréti lerakóban

Nem érti, mi történhetett a Kolozs Megyei Integrált Hulladékgazdélkodási Központnál, hiszen két hete még minden rendben volt – reagált a Maszolnak a megyei környezetvédelmi őrség felügyelője, Radu Băcilă, akit arról kérdeztünk, hogyan lehetséges, hogy válogatatlanul hever tengernyi szemét a pataréti lerakóban, ahogyan azt egy múlt héten közzé tett drónfelvétel mutatja. A felvételt készítő Szakáts István környezetvédelmi aktivista szerint kétszer olyan ütemben telik a szemétlerakó, mint ahogy az a tervekben szerepel, ugyanakkor azt állítja, egy ideje elkezdték elföldeni a szemetet.

Csúfot űznek azokból, akik szelektíven gyűjtik a szemetet Kolozsváron, számoltunk be róla múlt héten, miután Szakáts István környezetvédelmi aktivista újabb drónfelvételeket tett közzé a Clujul Civic Facebook-oldalon.

Fotó: képernyőmentés

A felvételen látszik, hogy kibontatlan szemeteszsákok, matracok, sörös láda és mindenféle szemét hever halomban, szó sincs hulladékválogatásról a Kolozs Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Központban. Megkérdeztük a megyei környezetvédelmi őrséget is, akik természetesen látták a zöld aktivista Facebook-bejegyzését és a drónfelvételét.

A környezetvédelmi őrség nem érti

„Láttam a szóban forgó bejegyzést, és kimegyünk ellenőrizni, megnézni, hogy mi történt, hiszen két héttel ezelőtt ott jártunk, három napon át ellenőriztünk, és azt láttuk, hogy működik minden állomás és minden válogató futószalagja, ahogy kell” – mondta Radu Băcilă felügyelő, aki állítja, minden megfelelően működik a Kolozs Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Központnál (CMID), erről közvetlenül győződött meg, hiszen személyesen is jelen volt az ellenőrzésekkor.

„A drónfelvételen valóban láthatók zsákok is, amiket nem bontottak ki. Talán nem jutottak el még az állomásra. Ellenőrizni fogjuk, honnan erednek ezek” – jelentette ki.

Fotó: képernyőmentés

„Elszigetelt esetek lehetnek csak, nem értem, mi történhetett. Ott voltunk három napig a futószalagok mellett, ellenőriztük a kezelést, az ülepítő állomáson is jártunk, minden tekintetben kielemeztük a központ tevékenységét, nemcsak a tárolást, hanem a hulladékáramlást, az értékesítést, a Környezetvédelmi Alap felé tett vállalásaikat. A berendezések maximális kapacitáson működtek és folyamatosan, ezt állítom úgy, hogy én magam is jártam ott, négyen voltunk kollégák, akik ellenőriztünk” – magyarázta a felügyelő, aki, mint mondta, pontosan még nem tudja, melyik napon látogatnak ki újra a hulladékfeldolgozóhoz.

Szakáts István: elföldelik a szemetet

A drónfelvételt készítő Szakáts István tavaly a Deutsche Welle tévécsatorna riporterével vett részt a Patarét filmezésén. Kérdésünkre, hogy mit tapasztal, azóta mi változott, elmondta, akkor még nem földelték el a szemetet, még nem válogatták ki az autógumikat, nem voltak zsákok, de nem is volt ennyire feltelve a tároló.

„Ezelőtt egy évvel még nem tértek rá arra a praktikára, hogy elföldeljék a szemetet, azaz hogy körülbelül 70 cm vagy 1 méter szemétre rátesznek egy rend földet, majd megint következik egy réteg szemét, megint egy rend föld. Akkor még az egész látható volt mélységében. Ezelőtt egy évvel még alig üzemelték be a szemétfeldolgozót, és a tárolóban még bőven voltak autógumik is” – magyarázta.

Fotó: képernyőmentés

„Most legutóbb látszott néhány nepáli munkás, akik ott patruláltak, és szedték ki a nagyobb darabokat, ez azért lehet, mert már sokat szóltam az autógumik miatt, de a matracokra nem figyeltek. Amit írtam a Facebook-bejegyzésemben, az érvényes: semmi nem szabadna ott legyen, ami 8 centiméternél nagyobb, amekkora a lyuka a válogató szitájának” – részletezte. Elmondta, ami a felvételen látszik, az az egyes cella, ami fel van osztva három részre. Míg tavaly azt látta, az egyik rész körülbelül félig van megtöltve és a másodikat még akkor kezdték el használni, mostanra az első cellarész tömve van, és „a másodikat rakják rendesen”.

„Korábban egy írásomban kimutattam, hogy kétszer olyan ritmusban telik fel a lerakó, mint ahogy kellene a papír szerint, ahogy az meg volt tervezve” – magyarázta, hozzátéve, hogy ez előrevetít egy újabb szemétkrízist.

Szerettünk volna a hulladékkezelésel megbízott Supercom vállalat vezetőjével is beszélni, és emlékeztetni, hogy azt ígérte, kilátogathatunk a hulladékgazdálkodási központhoz, azonban igazgatóváltás történt, az új vezetőnek pedig csak közvetetten tudtuk jelezni, mire lennénk kíváncsiak. Amennyiben nyilatkozik, visszatérünk a témára.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?